Ακατάσχετο «τροφοδότη» λογαριασμό για τις επιχειρήσεις ζητά ο εμπορικός κόσμος

24 August 2016

Ακατάσχετο «τροφοδότη» λογαριασμό για τις επιχειρήσεις ζητά ο εμπορικός κόσμος

Ενώ τα στοιχεία των ημερών δείχνουν ότι η φρενίτιδα κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου αποδίδει πενιχρά αποτελέσματα, την επέκταση του μέτρου του ακατάσχετου λογαριασμού στους ασκούντες εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, ζητεί ο εμπορικός κόσμος.

Το αυτονόητο, να έχει δηλαδή μια επιχείρηση έναν «προστατευμένο» λογαριασμό από τον οποίο να τροφοδοτούνται οι βασικές λειτουργίες, θέτει σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – ΕΣΕΕ και προτείνει:

- Την παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο – Ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων και προμηθευτών).
- Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών.
- Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

«Ανησυχητικό προβληματισμό, μας προκαλεί το γεγονός πως πλέον δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίων μέσα από το Μητρώο Καταθέσεων. Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο αποκτά πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, σας δίνει τη δυνατότητα θεσμοθέτησης του “ακατάσχετου” λογαριασμού της επιχείρησης, αλλά με “δεσμευμένα” ποσά για συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο Δημόσιο, μέσω πάγιων τραπεζικών εντολών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά Ταμεία» σημειώνει στην επιστολή της η ΕΣΕΕ, που ζητά άμεση συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: «Προκειμένου, μάλιστα, να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης των προτάσεών μας, για αύξηση αντί για μείωση των δημοσίων εσόδων θεωρούμε απαραίτητη για την άρση της διαφωνίας των θεσμών, την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μαζί σας, παρουσία του Αναπλ. Υπουργού κ. Τ. Αλεξιάδη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή και του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), κ. Κ. Χρήστου, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου 2016, σε ημέρα και ώρα που εσείς θα επιλέξετε».

Επειδή μάλιστα για τα θέματα αυτά οι θεσμοί των δανειστών της χώρας προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, με αφορμή και την επιστολή της Συνομοσπονδίας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε:

«Με τις προτάσεις μας ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε το γεγονός, ότι ο Έλληνας μικρομεσαίος δεν θέλει να χρωστάει, δεν θέλει να παραιτηθεί αμαχητί των υποχρεώσεων του, αλλά να του δοθεί η 2η ευκαιρία για να το παλέψει. Οι δανειστές εάν πράγματι δεν θέλουν να βγάλουν από τα πόδια τους τους μικρούς και να εξαγοράσουν μέσω Τραπεζών τις μεγάλες επιχειρήσεις, οφείλουν να αποδεχθούν, ότι στα 20 δικά τους προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και οι  Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα σε 2 προαπαιτούμενα για να πληρώσουν αυτά που οφείλουν, αντί να χρεοκοπήσουν».

Ολόκληρη η επιστολή εδώ.

24 August 2016
Banner
Banner