Αίτημα ΣΕΚ για πρόχειρα καταλύματα χωρίς υποχρέωση ζωοτεχνικής μελέτης

02 October 2020

Αίτημα ΣΕΚ για πρόχειρα καταλύματα χωρίς υποχρέωση ζωοτεχνικής μελέτης

Δεν είναι δυνατόν στο χρόνιο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αντί για απλοποίηση να απαιτούνται σήμερα από τους κτηνοτρόφους αρχιτεκτονικά σχέδια για τα πρόχειρα καταλύματα.

Τη θέση αυτή διατυπώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ, ο οποίος σε έγγραφο που απευθύνει στον υπουργό και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη και Φ. Αραμπατζή, όπως και στον Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Γ. Στρατάκο, επισημαίνει ότι στον Ν4711/2020 και στις διατάξεις που ρυθμίζουν την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, «δεν υπάρχει καμία εξειδίκευση ανάλογα με το είδος της κατασκευής και τη μορφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (π.χ. πρόχειρα καταλύματα, εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένους τύπους κ.ά)».

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, τα πρόχειρα καταλύματα που αφορούν την εξυπηρέτηση της εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας και των μετακινούμενων κτηνοτρόφων αντιμετωπίζονται όπως όλες οι άλλες κατηγορίες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και στα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμπεριλαμβάνονται ακόμη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Ενόψει επικείμενης, όπως λέει ο ΣΕΚ, Απόφασης του ΥΠΑΑΤ με την οποία θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν4711/2020 που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι κτηνοτρόφοι ζητούν στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών και των απαραίτητων δικαιολογητικών:

- να εξαιρεθεί από τα δικαιολογητικά για τα πρόχειρα καταλύματα η Ζωοτεχνική μελέτη, στην οποία περιλαμβάνονται και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, η οποία άλλωστε εξαιρούνταν και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και να απαιτούνται απλά δικαιολογητικά όπως και στον προηγούμενο νόμο,

- να δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους για επεμβάσεις μικρής κλίμακας στα πρόχειρα καταλύματα για την καλύτερη λειτουργία των εκμεταλλεύσεών τους.

Τις θέσεις αυτές είχε διατυπώσει μεταξύ άλλων ο ΣΕΚ και προ της ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου, όσο διαρκούσε η κοινοβουλευτική διαδικασία. Τις θέσεις αυτές στο σύνολό τους μπορείτε να δείτε σε παλαιότερη ανάρτηση του meatnews.gr εδώ.

02 October 2020
Banner
Banner