Αισιόδοξες προοπτικές για τα πουλερικά βλέπει η Rabobank

09 October 2014

Αισιόδοξες προοπτικές για τα πουλερικά βλέπει η Rabobank

Story Highlights

  • Θετικές οι προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές πουλερικών, με διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους
  • Μεγάλος νικητής η Βραζιλία, της οποίας οι εξαγωγές επωφελούνται από την απαγόρευση της Ρωσίας

Related Articles

Η παγκόσμια βιομηχανία των πουλερικών μπορεί να αναμένει σοβαρές δουλειές για το υπόλοιπο του 2014, παρά την απαγόρευση της Ρωσίας στις εισαγωγές πουλερικών, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Rabobank.

Η ολλανδική τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές πουλερικών, που χαρακτηρίζονται από διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους σε όλες σχεδόν τις σημαντικές περιοχές παραγωγής πουλερικών. Οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τις ρωσικές απαγορεύσεις στις βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. θα αντισταθμιστούν από τα μεγάλα μεγέθη και το χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών. Ωστόσο, η Rabobank προβλέπει σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για τις νέες αγορές στην Αφρική, την Ασία και ορισμένες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο μεγάλος νικητής πάντως, όπως εκτιμά, θα είναι η Βραζιλία, αφού οι εξαγωγές της επωφελούνται από την απαγόρευση των πουλερικών που έχει εξαγγείλει η Ρωσία, αν και η εγχώρια αγορά της πιέζεται από χαμηλή καταναλωτική ζήτηση.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση οι ασιατικές αγορές θα ανακάμψουν παρά τα συνεχιζόμενα θέματα ασφάλειας των τροφίμων και τις ασθένειες. Η πειθαρχημένη εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας θα υποστηρίξει υψηλότερες τιμές και αποκατάσταση του περιθωρίου κέρδους. Επίσης στην αγορά της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής θα σημειωθούν απότομες αυξήσεις τιμών, καθώς και στις δυο αυτές χώρες η αγορά λειτουργεί υπό συνθήκες στενότητας και χαμηλής ζήτησης. Ειδικά στη Ρωσία η αύξηση των περιθωρίων θα εξαρτηθεί από την πιθανή καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου τιμών από την κυβέρνηση.

09 October 2014
Banner
Banner