AHDB: Οι προκλήσεις στη χοιροτροφία συνεχίζονται και επεκτείνονται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

13 June 2023

AHDB: Οι προκλήσεις στη χοιροτροφία συνεχίζονται και επεκτείνονται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Οι χοιροτροφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως μας ενημερώνει η AHDB. Από τη μια υπάρχει το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια και ζωοτροφές) και από την άλλη η απειλή της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που συνεχίζει να υφίσταται σε διάσπαρτα σημεία των χωρών-μελών, προκαλώντας προβλήματα στις εξαγωγές.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Μάρτιος) η παραγωγή χοιρινού κρέατος προσέγγισε τα 5,4 εκατομμύρια, στην Ε.Ε., αριθμός που ισοδυναμεί με μείωση περίπου -8% από τους αντίστοιχους μήνες του 2022, ενώ οι προβλέψεις μέχρι το τέλος του 2023 αναφέρουν και μείωση της παραγωγής κατά 5%.

Παρ’ ότι η Ισπανία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, εντούτοις σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή της, το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ανάλογες μειώσεις έχουν γίνει σε Γερμανία και Δανία, σε ποσοστό που φτάνει το -7%, ενώ άλλες βασικές χώρες παραγωγής, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο, έχουν δει την παραγωγή να μειώνεται από -5 έως -10%, συγκριτικά με πέρυσι.

Η μείωση του όγκου παραγωγής οφείλεται στις μειωμένες σφαγές που σε αριθμούς μεταφράζεται σε  57,1 εκατομμύρια κεφάλια για το 1ο τρίμηνο του 2023 (4,7 εκατομμυρίων κεφαλών λιγότερα από την ίδια περίοδο το 2022).

Όπως είναι φυσικό, αφού η παραγωγή μειώθηκε και οι προμήθειες έγιναν πιο περιορισμένες, οι  ενδεικτικές τιμές στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. παρουσίασαν μεγάλη αύξηση  από τα τέλη Ιανουαρίου.

13 June 2023
Banner
Banner