Αγωνιώδης έκκληση βρετανικής ομοψυχίας για το χοιρινό

18 February 2016

Αγωνιώδης έκκληση βρετανικής ομοψυχίας για το χοιρινό

Ένωση δυνάμεων επιζητούν στη Βρετανία όλοι οι κρίκοι του τομέα του χοιρινού κρέατος, μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κοινή τους επιστολή, φορείς χοιροτρόφων, πιστοποιήσεων και κτηνιάτρων (7 τον αριθμό) ζητούν την υποστήριξη των ανεξάρτητων κρεοπωλών, των σούπερ μάρκετ και των καταναλωτών με σκοπό να επιβιώσει το βρετανικό χοιρινό σε μια εποχή που αποκαλούν τη «χειρότερη περίοδο χαμηλών τιμών εδώ και πάνω από μισή δεκαετία».
Οι υπογράφοντες την επιστολή επικαλούνται τη σημαντική συμβολή που έχει η βρετανική χοιροτροφία στην αγροτική οικονομία, καθώς και τα υψηλά πρότυπα που ακολουθεί. Η επιστολή έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί δείχνει τη σκληρή κατάσταση της αγοράς, αλλά και γιατί είναι μια προσπάθεια πραγματικής ένωσης δυνάμεων προς έναν εν πολλοίς εθνικό στόχο. Και οι Βρετανοί έχουν εδώ και χρόνια αποδείξει με διαρκή κινητικότητα (καμπάνιες, προγράμματα κλπ.) ότι πράγματι θεωρούν εθνικής σημασίας το βρετανικό χοιρινό.
«Αν και αυτή η χώρα είναι μόνο 40% αυτάρκης σε χοιρινό κρέας, οι αγρότες μας χάνουν έως και 10 λίρες για κάθε χοίρο που πωλούν, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς την υποστήριξη των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας, θα είναι αναπόφευκτη η σοβαρή συρρίκνωση του εθνικού μας ζωικού κεφαλαίου. Αυτό θα σημαίνει ακόμα περισσότερες εισαγωγές χοιρινού κρέατος με χαμηλότερα στάνταρ στο μέλλον» αναφέρει η επιστολή, στην οποία υπάρχουν συγκεκριμένες παροτρύνσεις προς κάθε μία πλευρά που συμμετέχει στον «κύκλο του βρετανικού χοιρινού».
«Κάποιοι παίκτες στη βρετανική βιομηχανία έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να περιορίσουν ή να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Για να αποφευχθεί μια πολύ μεγαλύτερη έξοδος πριν αρχίσει η αγορά της Ε.Ε. να κινείται προς μια εξισορρόπηση περί το τέλος του τρέχοντος έτους, καλούμε όλους τους “παίκτες” που εξαρτώνται από την καλή πορεία της εγχώριας αγοράς χοιρινού κρέατος, να αναλάβουν τις ακόλουθες δράσεις:
Επεξεργαστές: Μην εκμεταλλευθείτε την τρέχουσα περίοδο υπερπροσφοράς για να αυξήσετε τα περιθώρια κέρδους σας. Έχετε ήδη κερδίσει, ενώ οι προμηθευτές σας όχι.
Ανεξάρτητοι κρεοπώλες: Οι πελάτες σας υποθέτουν πως το χοιρινό κρέας που πουλάτε είναι βρετανικό. Εάν πρέπει να πουλήσετε φθηνό εισαγόμενο προϊόν, να είστε ειλικρινείς και να το επισημαίνετε σε περίοπτη θέση.
Μαζική εστίαση: Η πλειοψηφία των πελατών σας προτιμά το κρέας που παραγγέλνει να είναι βρετανικό. Σερβίρετε βρετανικό χοιρινό και θυμηθείτε να το αναγράφετε αυτό σε κάθε τραπέζι, αλλά και στο μενού που κρεμάτε στον τοίχο.
Σούπερ μάρκετ: Εάν οι προμήθειές σας αποτελούνται 100% από βρετανικό νωπό χοιρινό κρέας, σας ευχαριστούμε. Αν όχι, πάρτε τη δέσμευση ότι θα αυξήσετε άμεσα κατά 5% το βρετανικό χοιρινό που διαθέτετε.
Καταναλωτές: Το χοιρινό σας προσφέρεται σήμερα σε ιδιαίτερα καλή τιμή, καθώς οι χοιροτρόφοι μας αμείβονται για τους χοίρους τους όσο αμείβονταν και το 2007. Παρακαλούμε, ελέγχετε πάντα αν το χοιρινό, το μπέικον το ζαμπόν και τα λουκάνικα που αγοράζετε είναι βρετανικά.
Χοιροτρόφοι: Συνεχίστε να είστε υπερήφανοι για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε και παράγετε υγιεινό, θρεπτικό βρετανικό χοιρινό κρέας. Η δέσμευσή σας για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της καλής μεταχείρισης των ζώων αξίζει την αναγνώριση των καταναλωτών και όλων όσων συναποτελούν την αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.
Με τη βοήθεια όλων σας, μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον του υψηλής ποιότητας βρετανικού χοιρινού κρέατος».
Πηγή: meatinfo.co.uk

18 February 2016
Banner
Banner