Αγανάκτηση για την απειλή βιοτρομοκρατικών δολιοφθορών – Προληπτική απόσυρση προϊόντων από τα ράφια

20 December 2017

Αγανάκτηση για την απειλή βιοτρομοκρατικών δολιοφθορών – Προληπτική απόσυρση προϊόντων από τα ράφια

Στα περιστατικά απειλής βιοτρομοκρατικών δολιοφθορών που απασχολούν τις τελευταίες μέρες την επικαιρότητα, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρία Υγιεινολόγων και Τεχνολόγων Τροφίμων (ΕΕΥΤΤ).

Με αφορμή την απειλή που έχει ανακύψει για επιμόλυνση συγκεκριμένων προϊόντων τροφίμων από ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στο διάστημα 20-25 Δεκεμβρίου, η ΕΕΥΤΤ εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση την αγανάκτησή της.

«Ως επιστήμονες και επαγγελματίες που προασπίζουμε την υγεία και το συμφέρον των καταναλωτών, υπηρετώντας την ασφάλεια των τροφίμων, καλούμε τον άγνωστο επίδοξο δολιοφθορέα των ελληνικών τροφίμων να δει από κοντά:

  • Τον αγρότη να αντιμετωπίζει τις αντίξοες καιρικές συνθήκες για να καλλιεργήσει τη γη του.
  • Τον κτηνοτρόφο να αρμέγει ξημέρωμα και βράδυ, να πασχίζει για την υγεία και ευζωία των ζώων του, να είναι διαρκώς κοντά τους ακόμη και μέχρι το τέλος τους (ή το δικό του) χωρίς να γνωρίζει αργία ή πενθήμερο.
  • Τον εργάτη, τον τεχνίτη, τον τεχνολόγο, τον οδηγό, τον καθένα που ιδρώνει στη μεταποίηση για να εφοδιάσει με ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα την ελληνική αγορά.
  • Τον χτυπημένο από την οικονομική κρίση Έλληνα καταναλωτή που ξοδεύεται για την αγορά ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων για τις ανάγκες της οικογένειάς του»

σημειώνει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει: «Η απειλή βιοτρομοκρατικών δολιοφθορών, μόνον τεχνητές ελλείψεις και αυξήσεις τιμών μπορεί να επιφέρει και τότε ας απολογηθεί όποιος τις επιχειρεί στον φορολογούμενο καταναλωτή που αγωνίζεται  να ζήσει με αξιοπρέπεια».

Η ΕΕΥΤΤ, «ως φορέας που βάζει πάνω από όλα τον άνθρωπο και την προστασία της ατομικής ακεραιότητας κάτω από καθεστώς ασφάλειας και αυτοδιαχείρισης, καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες προσπάθειες χειραγώγησης της ατομικής αυτοδιάθεσης. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελεγκτικών αρχών και καλούμε τους καταναλωτές να μην παρασυρθούν από την προσπάθεια τρομοκράτησης και να συνεχίζουν να ενισχύουν τις προσπάθειες των παραγωγών τροφίμων να προσφέρουν ανώτερα ποιοτικά τρόφιμα» καταλήγει η σημερινή ανακοίνωση.

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει ότι μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για επαπειλούμενη επιμόλυνση τροφίμων, και με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή, «καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως για προληπτικούς λόγους, να μην προβούν στην προμήθεια των κάτωθι προϊόντων, ανεξαρτήτως παρτίδας, για το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Δεκεμβρίου 2017:

  • Μεμονωμένες συσκευασίες “COCACOLA” σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου
  • Μεμονωμένες συσκευασίες “COCACOLA LIGHT” σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου
  • Συσκευασίες “Παριζάκι Υφαντής” των 500γρ. και των 350γρ.
  • Φρέσκο Γάλα Πλήρες ΔΕΛΤΑ του 1 λίτρου σε χάρτινη συσκευασία μπλε χρώματος»

Με την ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ καλεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα, να τα απομακρύνουν άμεσα από το χώρο πώλησης. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες, οι οποίες διακινούν στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα, έχουν αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, και όπως αναφέρει η ανακοίνωση «συνεργάζονται εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ, συμβάλλοντας έτσι και αυτές στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος».

Ο ΕΦΕΤ, που σε κάθε περίπτωση έχει ήδη ξεκινήσει τους σχετικούς ελέγχους στις στοχοποιημένες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, θα ήθελε να διαβεβαιώσει τους Έλληνες καταναλωτές ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους από τέτοια συμβάντα» καταλήγει η ανακοίνωση.

20 December 2017
Banner