Αυξημένη επαγρύπνηση στον Έβρο για το κρούσμα Ευλογιάς των προβάτων στην Τουρκία

12 June 2017

Αυξημένη επαγρύπνηση στον Έβρο για το κρούσμα Ευλογιάς των προβάτων στην Τουρκία

Μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Έβρου έκανε την εμφάνισή της στο έδαφος της Τουρκίας η Ευλογιά των προβάτων, ξυπνώντας στην από ’δώ μεριά των συνόρων μνήμες των ετών 2013-2015, όταν η προηγούμενη επιζωοτία είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και την οικονομία της περιοχής.

Με αφορμή αυτή την εμφάνιση του κρούσματος Ευλογιάς των προβάτων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί και ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τα συμπτώματα της νόσου και τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις. Στο μεταξύ, δημιουργήθηκε στην Π.Ε. Έβρου κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης πλάτους 10 χιλιομέτρων. Το καθεστώς της αυξημένης επαγρύπνησης προβλέπει: καταγραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του πληθυσμού τους, εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία κλινική εξέταση των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, κλινική εξέταση όλων των ζώων που πρόκειται να μετακινηθούν από τη «Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης» προς άλλες περιοχές της Π.Ε. Έβρου, της Περιφέρειας ή της χώρας, απαγόρευση βόσκησης πλησίον του ποταμού Έβρου.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση ενημερώνει ότι τα ύποτα συμπτώματα είναι: Δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια) στην επιφάνεια του θώρακα, της κοιλιάς, στις μασχάλες, κάτω από την ουρά καθώς και στο πρόσωπο και στο στόμα. Άνοδος θερμοκρασίας (μέχρι 40β C) και επιδείνωση της γενικής κατάστασης του ζώου.

Στα Μέτρα Βιοασφάλειας στις Εκμεταλλεύσεις, περιλαμβάνονται:

Η αποφυγή ή και απαγόρευση εισόδου στην εκτροφή ατόμων, οχημάτων και εργαλείων ξένων προς την εκμετάλλευση, ιδιαίτερα αν προέρχονται από άλλη εκμετάλλευση αιγοπροβάτων η συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Τουρκία. Τα οχήματα των γαλακτοβιομηχανιών που περισυλλέγουν το γάλα, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά φορητή συσκευή απολύμανσης(όχι μικρότερη των 10-12 λίτρων) και να απολυμαίνουν τα βυτιοφόρα οχήματα κάθε φορά που εισέρχονται και εξέρχονται από μια εκμετάλλευση αιγοπροβάτων. Προτείνεται η κατασκευή απολυμαντικής τάφρου και η τοποθέτηση μόνιμης ψεκαστικής συσκευής στην είσοδο της εκμετάλλευσης, εάν αυτό είναι εφικτό. Τα οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων απαγορεύεται να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις, σταθμεύουν μακριά από αυτές και ο κτηνοτρόφος μεταφέρει με το δικό του όχημα στο σημείο φόρτωσης τα ζώα που πρόκειται να πουληθούν. Οι Κτηνίατροι, οι κάτοχοι και οι εργάτες των εκμεταλλεύσεων που επισκέπτονται την εκτροφή χρησιμοποιούν υποχρεωτικά φόρμες, ποδονάρια, γάντια μιας χρήσης, μέσα απολύμανσης των οχημάτων και λοιπών υλικών. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων πρέπει φυσικά να ειδοποιούνται άμεσα οι τοπικές Κτηνιατρικές αρχές.

Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης

Στην Π.Ε Έβρου δημιουργείται κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων, Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης, πλάτους 10km, στην οποία ισχύουν τα ακόλουθα:

  1. Καταγραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του πληθυσμού τους
  2. Εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία κλινική εξέταση των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων ανάλογα με τον κίνδυνο
  3. Όλα τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν από την «Ζώνη» προς άλλες περιοχές της Π.Ε Έβρου, της Περιφέρειας ή της χώρας θα πρέπει πρώτα να εξετάζονται κλινικά και αφού αποκλείεται κάθε υπόνοια παρουσίας της Ευλογιάς, εκδίδεται το σχετικό έγγραφο κυκλοφορίας
  4. Απαγορεύεται η βόσκηση σε βοσκοτόπους πλησίον του ποταμού Έβρου

Γενικές Πληροφορίες

  1. Η Ευλογιά των αιγοπροβάτωνδεν μεταδίδεταιστον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.
  2. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας κλπ.) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται τη συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ.) που βέβαια δεν αφορά την προστασία από την Ευλογιά, αλλά από νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (Μελιταίος, Φυματίωση, κλπ.)
  3. Παρακαλείται το κοινό να αποφεύγει τυχόν επισκέψεις σε αιγοπροβατοτροφικές μονάδες την περίοδο αυτή

«Τέλος υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά πως η αντιμετώπιση της Ευλογιάς δεν είναι μόνο θέμα των Τμημάτων Κτηνιατρικής αλλά του συνόλου των Κτηνοτρόφων, Υπηρεσιών και φορέων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., όπως Δήμοι. Υπηρεσίες, Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ, και πως η έγκαιρη και από κάθε άποψη πλήρης προετοιμασία και η συνδρομή όλων είναι προϋπόθεση για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στην περιοχή ή την αντιμετώπισή του εάν αυτό εμφανιστεί. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της Περιοχής τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

12 June 2017
Banner