Α. Παπαδεράκης: Χρειάζεται συγκέντρωση των ελεγκτικών δυνάμεων

30 November 2017

Α. Παπαδεράκης: Χρειάζεται συγκέντρωση των ελεγκτικών δυνάμεων

Στο 13% κυμαίνεται η παραβατικότητα στις επιχειρήσεις κρέατος, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Αντώνης Παπαδεράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News.

Ο κ. Παπαδεράκης μιλά για τις προσπάθειες συντονισμού των ελεγκτικών υπηρεσιών και για τις νέες αναμορφωμένες ΔΙΕΠΠΥ που θεωρεί ως «αναγκαίο εργαλείο για την εποπτεία της αγοράς», που «όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ικανοποιητικής εποπτείας της αγοράς αν δεν πλαισιωθεί από ευρύτερες πολιτικές και διοικητικές δράσεις».

Όσο αφορά τους ελέγχους κατά την εορταστική περίοδο ανέφερε ότι «οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας (κανόνες Δ.Ι.Ε.Π.Π.Υ. – ν.4177/13), όσον αφορά την πλήρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών μέσω των πινακίδων λιανικής πώλησης, των σφραγίδων σήμανσης καθώς και την κατοχή και έκδοση των προβλεπομένων παραστατικών διακίνησης και εμπορίας».

Τέλος όσο αφορά τις παραβάσεις στα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος, σύμφωνα με τις απαντήσεις του Γενικού Γραμμματέα η αρμόδια Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς έχει εστιάσει τον έλεγχο στις περιπτώσεις παραπλάνησης όσο αφορά την προέλευση, καθώς και στην πώληση έτοιμου μη προ-συσκευασμένου κιμά, δηλαδή κιμά κομμένου εκ των προτέρων, ο οποίος διατίθεται χύμα στον καταναλωτή, χωρίς ο τελευταίος να ενημερώνεται για το είδος κρέατος που χρησιμοποιήθηκε, την ημερομηνία κοπής και την περίοδο διατηρησιμότητάς του.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Meat News, τεύχος Δεκεμβρίου, το οποίο κυκλοφορεί σύντομα.

 

30 November 2017
Banner