Νέα υγειονομική διάταξη για Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Related Articles
Υπουργική Απόφαση για τους όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Με την Απόφαση, κατατάσσονται οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών βάσει της επικινδυνότητας που σχετίζεται με το με το είδος τροφίμου, ενώ επίσης υποχρεώνονται σε εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Για τη νέα διάταξη, την οποία το Υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει «τομή στον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρει:
«Με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, για τους όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, συμβάλλει στο γενικότερο κυβερνητικό έργο απλούστευσης διαδικασιών, άρσης εμποδίων και μείωσης της γραφειοκρατίας για την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων στη Χώρα, με απόλυτο σεβασμό στην προτεραιότητα της δημόσιας υγείας.
Της έκδοσης της απόφασης προηγήθηκε πολύμηνη ενασχόληση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και δημόσια διαβούλευση μαζί με εξαντλητικό διάλογο με συναρμόδια υπουργεία.
Οι επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν μια πολυπληθή και ετερογενή ομάδα εγκαταστάσεων παρασκευής και εμπορίας ειδών διατροφής, μαζικής εστίασης, χώρων διασκέδασης κλπ., μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία, εφόσον στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια τελικούς καταναλωτές.
Κύριοι άξονες της νέας Υγειονομικής Διάταξης είναι:
α) Η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και των όρων περιβαλλοντικής υγιεινής για τη μη μετάδοση τροφιμογενών και άλλων νοσημάτων
β) Η επικαιροποίηση των κατηγοριών επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος δραστηριότητάς τους.
γ) Η Κατάταξη των Επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών βάσει της επικινδυνότητας σχετιζόμενης με το είδος τροφίμου και τη δραστηριότητα.
δ) Η Υποχρέωση εφαρμογής συστήματος αυτοελέγχου στις Επιχειρήσεις τροφίμων σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
ε) Η διασφάλιση της Υγείας των εργαζομένων
στ) Η έμφαση στο νέο τρόπο διενέργειας (ex post) Υγειονομικών ελέγχων από τις Υγειονομικές υπηρεσίες.
Η εφαρμογή της Απόφασης θα αποτελέσει τομή στον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα διευκολύνει την άσκηση των καθηκόντων των αρμόδιων εποπτών και θα διευκολύνει την ίδρυση και λειτουργία των καταστημάτων σύμφωνα με το συμφέρον της δημόσιας Υγείας».