Ετοιμάζεται να προκαλέσει αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο κρέατος η Ινδία;
Related Articles
Σκληρούς κανόνες στο εμπόριο βοοειδών για σφαγή επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα η ινδική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, απαγόρευσε την πώληση αγελάδων για σφαγή στις αγορές ζώντων ζώων της χώρας, και επέβαλε αυστηρές απαιτήσεις για οποιαδήποτε πώληση και αγορά βοοειδών. Το σημαντικότερο είναι ότι οι νέοι κανόνες δεν θα εφαρμοστούν μόνο στις αγελάδες (των οποίων η σφαγή είναι ήδη παράνομη σε αρκετές περιοχές της Ινδίας), αλλά σε όλα τα βοοειδή. Πιθανώς η εξέλιξη αυτή να φέρει την ανατροπή στις, αξίας 4 δισ. δολαρίων, εξαγωγές κρέατος βοοειδών, που στην πραγματικότητα προέρχονται κυρίως από το βουβαλίσιο κρέας. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ινδία ήταν το 2016 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας νωπού και κατεψυγμένου κρέατος βοοειδών παγκοσμίως (1,26 εκατ. τόνοι) ακολουθούμενη από την Αυστραλία και τη Βραζιλία.
Το κρέας βοοειδών στη χώρα προέρχεται κυρίως από τους βούβαλους και λιγότερο από τις αγελάδες, που θεωρούνται ιερές από την κοινότητα Χιντού, η οποία αριθμεί το 80% του πληθυσμού της χώρας. Για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ινδική κυβέρνηση επέβαλε τον σκληρό περιορισμό, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί έμποροι βοοειδών έχουν υποστεί τον τελευταίο καιρό επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από ακτιβιστές που αντιτίθενται βίαια στη βιομηχανία βοδινού κρέατος. Με αυτήν ακριβώς την αντίδραση εκτεταμένου μέρους του πληθυσμού φαίνεται ότι επιχειρεί να «παίξει» η κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι, ικανοποιώντας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Χιντού. Ο ίδιος ο Μόντι αναγόρευσε πρόσφατα την προστασία της αγελάδας σε υψηλή προτεραιότητα της πολιτικής του και αμέσως μετά, στο πλαίσιο ενός νόμου για την αποτροπή του βασανισμού ζώων, επέβαλε ότι όσοι επιθυμούν να πουλήσουν ή να αγοράσουν βοοειδή πρέπει να αποδείξουν ότι είναι κτηνοτρόφοι, ότι κατέχουν βοσκήσιμη γη και επίσης να πιστοποιηθούν από τις Αρχές ότι δεν θέλουν τα ζώα για σφαγή, αλλά μόνο για αγροτικούς σκοπούς. Πρακτικά, στην Ινδία η σφαγή των ζώων εξισώνεται με τον βασανισμό των ζώων. Αν είναι όμως έτσι, σε λίγο θα πρέπει να απαγορευτεί το εμπόριο και άλλων ειδών ζώων, όπως τα πουλερικά και τα πρόβατα.
Σε διεθνές επίπεδο, εάν η Ινδία (ένα γιγαντιαίο μέγεθος στο παγκόσμιο εμπόριο βοδινού) βγει εκτός της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που εισάγουν ινδικό βόειο (αυτά τα 1,26 εκατ. τόνους που προαναφέραμε) πρέπει να βρουν άλλες πηγές, ταράζοντας έτσι τα νερά στις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Οι ινδικές εξαγωγές καλύπτουν το 20% του κρέατος βοοειδών στην παγκόσμια αγορά, κι έτσι μια ινδική έξοδος θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «σημαντική μείωση της προσφοράς».
Ποιος όμως θα καλύψει το κενό; Πιθανότατα η Αυστραλία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να κονταροχτυπηθούν σκληρά για να πάρουν όσο περισσότερο μπορούν από το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εξαγωγές. Η Βραζιλία ξεκινά με ένα μειονέκτημα, που είναι το πρόσφατο σκάνδαλο με τα αλλοιωμένα κρέατα, το οποίο πιθανώς έχει κόψει την όρεξη πολλών χωρών να αγοράσουν βραζιλιάνικο κρέας.
Το λεπτό σημείο στην υπόθεση αυτή πάντως αφορά την πιθανότητα να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Ή τουλάχιστον να μην εφαρμοστούν σε όλη τους την έκταση. Κι αυτό γιατί διακυβεύεται ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για την ινδική οικονομία, και επίσης μερικά εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ήδη αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εμπόριο αγελάδων στην Ινδία είναι μικρής σημασίας, καθώς οι πάντα ίσχυαν λιγότερο ή περισσότερο, περιορισμοί για τις αγελάδες, που θεωρούνται ιερά ζώα. Αντιθέτως, δεν ισχύει το ίδιο για το βουβαλίσιο κρέας, που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στην Ινδία και εξάγεται σε εξίσου μεγάλες ποσότητες. Ως συνέπεια αυτού, πολλοί λοιπόν βλέπουν πιθανό να μην εφαρμοστεί επακριβώς μια πολιτική που θα προκαλέσει στο παγκόσμιο εμπόριο κρέατος τη μεγαλύτερη αναταραχή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
[Με πληροφορίες από: Financial Times, ABC Australia, globalmeatnews.com]