Χρήστος Πάσχος: Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από την πολιτεία
Ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται το περιβάλλον για το κρεοπωλείο και σε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό νομό, όπως είναι η Λάρισα. Ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Πάσχος μας μεταφέρει την αγωνία και τους προβληματισμούς για τον κλάδο, από μια περιοχή που δραστηριοποιούνται γύρω στα 230 κρεοπωλεία.
Δημοσιεύθηκε στο Meat News, Νο 41, Σεπτέμβριος 2016
-Ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν το σωματείο σας;
Τα ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει τελευταία είναι οι λαθροσφαγές, το λαθρεμπόριο και οι ελληνοποιήσεις, ζητήματα που βέβαια υπάρχουν και πανελλαδικά. Αφορά περίπου ένα 15% της κατανάλωσης. Είναι ένα ζήτημα με το οποίο ασχοληθήκαμε, το ξέρουν και οι υπηρεσίες, αλλά κατ’ εμένα δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, ανέκαθεν υπήρχαν λαφροσφαγές και λαθρεμπορία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι των ελληνοποιήσεων, αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού που έχουμε με τα σούπερ μάρκετ.
Η τακτική των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πώς θα αφανίσουν τους μικρούς επαγγελματίες. Αλλά τους παρέχει υποστήριξη και η πολιτεία. Τα μέτρα τα οποία παίρνονται είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Εκείνο το οποίο βλέπουμε είναι ότι πληρώνουν την κρίση οι μικροεπαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και γενικά οι μικρές επιχειρήσεις.
-Ποια είναι η κατάσταση των κρεοπωλείων στην περιοχή σας;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταστήματα τα οποία έχουν κλείσει, η κατανάλωση έχει πέσει πολύ. Στη Λάρισα λέγαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα γιατί είμαστε ένας νομός που παράγει τα πάντα, έχει πλεονασματική παραγωγή και κάνει και εξαγωγές. Έτσι λέγαμε ότι θα πεινάσουμε τελευταίοι. Παρόλα αυτά εδώ και δυο χρόνια βλέπουμε στην περιοχή μας, με τόσα πλούσια αποθέματα, ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε. Αυξάνονται οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα συσσίτια που οργανώνει η εκκλησία και τα κοινωνικά παντοπωλεία αυξάνουν την πελατεία τους.
-Παλαιότερα είχατε προχωρήσει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής των ζωικών υποπροϊόντων. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είχε γίνει;
Σε συνεργασία με το Δήμο πριν μια πενταετία είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκομιδής των υποπροϊόντων των κρεοπωλείων. Ο Δήμος μας είχε παραχωρήσει προσωπικό και ένα μικρό αυτοκίνητο, το οποίο δυο φορές την εβδομάδα συγκέντρωνε από τα κρεοπωλεία τα υποπροϊόντα και τα πήγαινε σε μια μονάδα διαχείρισης υποπροϊόντων που υπάρχει στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας. Κράτησε ένα εξάμηνο και ήταν πολύ καλό. Όμως λόγω αδυναμίας του Δήμου να παρέχει το προσωπικό που χρειάζεται το πρόγραμμα αυτό σταμάτησε. Μετά από καιρό συνάψαμε συμφωνία με μια ιταλική εταιρεία, η οποία διήρκεσε πιλοτικά ένα χρόνο, αλλά μετά πιθανόν αυτή η εταιρεία «έπεσε έξω» και σταμάτησε. Το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και πρέπει να λυθεί.
-Πώς βλέπετε το μέλλον του κλάδου, αλλά και του κρέατος γενικότερα;
Η περιοχή μας είναι κτηνοτροφική και ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας η κτηνοτροφία είναι ανεπτυγμένη. Για ένα διάστημα είχαμε αρκετούς νέους που επέστρεψαν και ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τα προϊόντα κρέατος και γάλακτος και τους ανάγκασαν να φεύγουν από την ύπαιθρο. Η πολιτεία δεν πρόσεξε ιδιαίτερα την αγροτική παραγωγή. Αν σκεφτούμε ότι ξοδεύουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο για εισαγωγές κρέατος είναι μια τεράστια αιμορραγία συναλλάγματος για το κράτος που θα μπορούσε να βοηθήσει για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ειδικοί λένε ότι αν σταματήσουν οι εισαγωγές και το εμπορικό κέρδος στραφεί στην ντόπια παραγωγή, μπορεί σε μια τετραετία να φθάσουμε σε τέτοια ανάπτυξη που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες της χώρας.
Είμαστε σε μια δύσκολη καμπή της οικονομίας και στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε περισσότερα προβλήματα. Ήδη άρχισαν περισσότερα καταστήματα να βγαίνουν από λειτουργία, πολλοί συνάδελφοι καταχρεωμένοι φεύγουν από το επάγγελμα. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή από την πολιτεία για το μέλλον των αυτοαπασχολούμενων.