Foodstandard: Επαφές με Γερμανούς βουλευτές για τον αγροδιατροφικό κλάδο

25 October 2016

Foodstandard: Επαφές με Γερμανούς βουλευτές για τον αγροδιατροφικό κλάδο

Την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προοπτικές του ελληνικού αγροδιατροφικού κλάδου και τη δυναμική του να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, είχε η διακομματική Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, τις εγκαταστάσεις της foodstandard.

Όπως ενημερώνει η foodstandard, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας -από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον αγροδιατροφικό κλάδο- Στέλιος Δρυς παρουσίασε αναλυτικά στην εξαμελή αντιπροσωπεία πώς η Ελλάδα, με «όχημα» ένα νέο μοντέλο αγροτικής επιχειρηματικότητας, θα μπορούσε να ανακόψει τον κύκλο της ύφεσης. «Ξεχάσαμε να παρακολουθήσουμε το τρένο της ανταγωνιστικότητας», επεσήμανε. «Έχουμε ανάγκη ένα ισχυρό και βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο, το οποίο προοδευτικά θα οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα στην όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση από τις επιδοτήσεις».

Ο επικεφαλής της foodstandard μετέφερε στα μέλη της Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου την εκτίμηση ότι αυτό το νέο μοντέλο της εξωστρεφούς και προσανατολισμένης στην αγορά επιχειρηματικής προσέγγισης, θα μπορούσε να αυξήσει τις εγχώριες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από 5 δισ. ευρώ σήμερα στα 10 δισ. το 2020 με τη μεγέθυνση της παραγωγής κατά 50%. Τόνισε δε, ότι οι ίδιοι οι Έλληνες παραγωγοί και οι αγροδιατροφικές επιχειρήσεις έχουν πλήρως αντιληφθεί την ανάγκη αυτής της στροφής προς την επιχειρηματικότητα, αναζητώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και την τεχνογνωσία που θα την υποστηρίξουν.

Στα προβλήματα του ελληνικού αγροτικού κλάδου ο κ. Δρυς συμπεριέλαβε ως κομβικό το πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος, λόγω της εξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια και τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και, βεβαίως, τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. «Να μειωθούν τα βασικά παραγωγικά κόστη, ώστε να μπορέσουν να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους», σημείωσε.

Η γερμανική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την πορεία των διαδικασιών και την αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του ελληνικού Αγροδιατροφικού Τομέα. Τα μέλη της μάλιστα δεσμεύτηκαν να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση προς όλες τις πλευρές, ώστε να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, και να παύσουν να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία «απλά κοιμούνται στις Βρυξέλλες».

Οι έξι Γερμανοί βουλευτές δεσμεύτηκαν, επισημαίνει η foodstandard, να στηρίξουν με κάθε διαθέσιμο μέσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, την προσπάθεια του ελληνικού Αγροδιατροφικού Τομέα να βρει τη θέση που του αρμόζει στον διεθνή επιχειρηματικό χάρτη. Δήλωσαν μάλιστα ετοιμότητα –σε περίπτωση που οι ελληνικές Αρχές το κρίνουν χρήσιμο- να στείλουν στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν σε επίπεδο τεχνογνωσίας την εθνική προσπάθεια για έναν εύρωστο Αγροδιατροφικό Κλάδο. 

Νέες Συνεργασίες και Συνέργειες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η γερμανική αντιπροσωπεία για την επιχειρούμενη στροφή της ελληνικής παραγωγής προς νέα-καινοτόμα προϊόντα. Όπως εξήγησε ο κ. Δρυς στους Γερμανούς βουλευτές, η ελληνική αγροτική παραγωγή, εκτός από τους παραδοσιακούς της πρεσβευτές, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα, το γιαούρτι, χτίζει brand name σε καινοτόμα προϊόντα, που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της χώρας στον παγκόσμιο αγροδιατροφικό χάρτη (parental products). Το ενδιαφέρον των βουλευτών συγκέντρωσαν οι προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών και των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων να στραφούν σε καλλιέργειες που αποδίδουν μοντέρνα προϊόντα, περιζήτητα στη διεθνή αγορά, όπως τα λειτουργικά τρόφιμα (functional food).

Μάλιστα, η γερμανική πλευρά υποδέχτηκε εξαιρετικά θετικά την πρόταση της foodstandard προς τις γερμανικές επιχειρήσεις της φαρμακοβιομηχανίας για συνεργασία στην αξιοποίηση στην παραγωγική τους αλυσίδα της εγχώριας παραγωγής σε αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Ο κ. Δρυς υπογράμμισε σε αυτή την κατεύθυνση το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως ένας από τους τρεις μεγαλύτερους «βοτανικούς κήπους» του πλανήτη (μαζί με την Κίνα και το Ιράν) και ο μοναδικός ευρωπαϊκός. Συνέργειες με τη γερμανική πλευρά εντόπισε ο κ. Δρυς και στον τομέα της πανεπιστημιακής έρευνας, αλλά και της μεταφοράς της στην ίδια την παραγωγή.

Τέλος, οι Γερμανοί βουλευτές δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν την πρόταση του κ. Δρυ για κοινή δραστηριοποίηση ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, όπως οι χώρες BRICS, με το δεδομένο ότι τα ελληνικά προϊόντα κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικά είναι ως προς τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Γερμανίας.

25 October 2016
Banner