Θ. Κυριάζος: Είναι επείγουσα ανάγκη η ύπαρξη ενός υγιούς σωματείου
Related Articles
Σοβαρό είναι το αποτύπωμα της κρίσης στον παραμεθόριο νομό της Καστοριάς, που κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά. Ιδιαίτερη είναι η επιβάρυνση που δέχτηκε και από την ουκρανική κρίση τα τελευταία δυο χρόνια, αφού η πτώση του ρουβλίου έπληξε σοβαρά την τοπική δραστηριότητα της γούνας. «Σε αυτά αν προσθέσουμε την υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν φθάσει στα ύψη σε συνδυασμό με την πτώση του τζίρου, κάνουν εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα μεγέθη», δηλώνει ο Θεόδωρος Κυριάζος, πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών. Το αποτέλεσμα: από τα 44 κρεοπωλεία έχουν μείνει μόνο 31.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, Τ. 40, Ιούλιος-Αύγουστος 2016
-Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Ένα μεγάλο πρόβλημα, που βέβαια είναι πανελλαδικό, είναι ο μεγάλος και αθέμιτος ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα, με τις παραπλανητικές διαφημίσεις είτε είναι σε φυλλάδια, είτε στις τηλεοράσεις. Πουλάνε «φθηνό κρέας και ότι να ’ναι». Δεν είναι όμως έτσι. Την ποιότητα την έχουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία με την άμεση, προσωπική και καθημερινή επαφή με τους καταναλωτές. Ξέρουμε πώς δουλεύουν τα πολυκαταστήματα – έχουν 1000 κωδικούς και με 5 ή 10 λεπτά αύξηση σε κάθε κωδικό βγάζουν τη διαφορά σε μια υποτιθέμενη διαφορά που έχουν στο κρέας. Στη σημερινή εποχή κανείς δεν χαρίζει σε κανένα και τίποτα.
-Ποια είναι η δράση του Σωματείου;
Το σωματείο το «κρατάμε» 5-6 συνάδελφοι. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, δείχνουν αδιαφορία. Αλλά τα μεγάλα προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στα μαγαζιά μας. Είτε είναι οι ζυγιστικές μηχανές, είτε ο «παρακείμενος χώρος», είτε τα συστήματα αυτοελέγχου είναι προβλήματα τα οποία περνάνε από το σωματείο και βέβαια και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία. Αν δεν υπάρχει σωματείο, δεν θα υπάρχει ενημέρωση και φυσικά όλα αυτά τα προβλήματα θα διογκώνονται και δεν θα μπορούμε να βρούμε μια λύση. Γι αυτό είναι επείγουσα και σοβαρή η ύπαρξη ενός υγιούς σωματείου.
Τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που ανέφερα. Είναι οι λαθροσφαγές, η πώληση κοτόπουλων στις λαϊκές αγορές και άλλα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Σήμερα ένα κρεοπωλείο που δεν είναι στο πνεύμα της εποχής, δυστυχώς, είναι δύσκολο να επιβιώσει. Γι αυτό και βλέπουμε ότι από 44 κρεοπωλεία μείναμε 31.
Βλέπω και ζηλεύω άλλα σωματεία που είναι υγιή και μπορούν να παρεμβαίνουν στα προβλήματα και να τα λύνουν.
-Ποια είναι η σχέση σας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;
Και η διεύθυνση Κτηνιατρικής και το τμήμα Εμπορίου κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Είναι αυστηροί μεν, αλλά δίκαιοι δε. Τα κρεοπωλεία που έχουν μείνει έχουν εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια. Εμείς θέλουμε τους ελέγχους για να προστατευτούμε από τους κακούς επαγγελματίες. Βέβαια, οφείλω να πως κάτι που συνήθως το λέμε χαριτολογώντας. Κάθε νέος νόμος που βγαίνει εφαρμόζεται πρώτα στην Καστοριά.
-Ποια είναι η συνεργασία σας με την ΠΟΚΚ;
Θέλω να ευχαριστήσω ορισμένους συναδέλφους, που με βοήθησαν στα χρόνια που ασχολούμαι με το σωματείο. Πρώτα τον Γιώργο Παπαργύρη, τους αείμνηστους Γιώργο Λαμπρόπουλο και Πέτρο Δημητρίου, αλλά και τον τωρινό πρόεδρο της ΠΟΚΚ Σταύρο Πέρρο και ένα προσωπικό μου φίλο, που ανά πάσα στιγμή με ένα απλό τηλεφώνημα μας δίνει μια συμβουλή και μας λύνει όλα τα προβλήματα, τον Σάββα Κεσίδη. Όσοι ασχολούνται με την ΠΟΚΚ είναι ήρωες, γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των σωματείων τους, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και όλους εμάς πανελλαδικά