52.000 Ευρωπαίοι αγρότες συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Μείωσης της Παραγωγής Γάλακτος
Story Highlights
- Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την 12η Οκτωβρίου 2016
Related Articles
Έχει σχεδόν καλυφθεί (κατά 98,9%) το Πρόγραμμα Περιορισμού της Παραγωγής Γάλακτος. Αυτό ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν χθες, Τρίτη 27/9, για το αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης ορισμένων αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες, μεταξύ των οποίων το γάλα και το χοιρινό κρέας. Από την στιγμή που εκδόθηκε ο σχετικός Κανονισμός 2016/1612, οι γαλακτοπαραγωγοί έτρεξαν να κάνουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ενίσχυσης, ενώ φανερά ικανοποιημένος ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν κάνει τώρα λόγο για ένα σύστημα που αποδείχθηκε ελκυστικό και επιτυχημένο. «Είμαι βέβαιος ότι το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τα άλλα που περιλαμβάνονται στο πακέτο του Ιουλίου και όσα προηγήθηκαν νωρίτερα, θα συμβάλει περαιτέρω στην ήδη σταθεροποιούμενη κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων» υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο κ. Χόγκαν.
Οι κοινοποιήσεις που έλαβε η Κομισιόν δείχνουν ότι περισσότεροι από 52.000 γαλακτοπαραγωγοί από 27 κράτη μέλη έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, προσφερόμενοι να μειώσουν την παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η ποσότητα κατά την οποία θα μειώσει την παραγωγή του κάθε γαλακτοπαραγωγός ποικίλλει, όμως κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 20 τόνους ανά αίτηση. Με όρους παραγωγής, αυτό αντιπροσωπεύει μια μέση μείωση της τάξης του 16,5%.
Στο τέλος της περιόδου των τριών μηνών, οι γαλακτοπαραγωγοί θα έχουν 45 ημέρες (περίπου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) για να παράσχουν αποδείξεις ότι έχουν μειωμένη παραγωγή και, ως εκ τούτου, να επιβεβαιώσουν την επιλεξιμότητά τους για την ενίσχυση των 14 ευρώ ανά 100 κιλά «μείωσης».
Σημειώνεται επίσης ότι ανά κράτος μέλος η προσφορά για μείωση της παραγωγής ποικίλλει σημαντικά, και κυμαίνεται από τις 286.000 τόνους στη Γερμανία και πάνω από 100.000 τόνους στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι ποσότητες μικρότερες των 1.000 τόνων, όπως συνέβη με τη Μάλτα και την Κύπρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός γαλακτοπαραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προέρχονται από τη Γαλλία (13.000), τη Γερμανία (10.000), την Ιρλανδία (4.500), την Αυστρία και την Ολλανδία (και στις δύο από 4.000 παραγωγοί). Σε ποσοστά συμμετοχής, η Ιρλανδία έχει 24%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και την Ολλανδία (από 22%), τη Γαλλία (19%) και την Πορτογαλία (17%).
Επειδή η συνολική ποσότητα μείωσης της παραγωγής ήταν οριακά μικρότερη από εκείνη που διατίθεται να ενισχύσει η Κομισιόν, θα υπάρξει δεύτερος γύρος για το υπόλοιπο 1,1% (11.407 τόνοι) για την περίοδο Νοέμβριος 2016 έως Ιανουάριος 2017. Αυτός ο δεύτερος γύρος θα είναι ανοικτός μόνο για όσους δεν έκαναν αίτηση συμμετοχής στον πρώτο γύρο. Η προθεσμία για την παραλαβή των αιτήσεων για το δεύτερο γύρο είναι η 12η Οκτωβρίου 2016.