ΕΔΟΚ: Προς γενναία στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

19 July 2016

ΕΔΟΚ: Προς γενναία στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Story Highlights

  • Αρχές Αυγούστου ξεκινά η αναθεώρηση της ΚΑΠ και θα ισχύει από 1/1/2017
  • Απόφαση για γενναία στήριξη με συνδεδεμένες ενισχύσεις της αιγοπροβατοτροφίας με έμφαση την παραγωγή κρέατος, τους λειμώνες για βόσκηση κλπ.
  • Τρία κράτη μέλη ξεπέρασαν το ποσοστό του 13% στις συνδεδεμένες ενισχύσεις
  • Αύξηση στήριξης κατά 200 εκατ. ευρώ, 33 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Related Articles

Με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες το Φόρουμ για το Ευρωπαϊκό Πρόβειο Κρέας (EU Sheep Meat Forum). Στόχος του Φόρουμ είναι να εξετάσει, μέσα από μια σειρά μονοήμερων εργαστηρίων, τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ευρωπαϊκού πρόβειου κρέατος. Το Φόρουμ απαρτίζουν συμμετέχοντες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. (υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων πρόβειου κρέατος).

Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί τρία εργαστήρια που φωτίζουν το θέμα από διαφορετικές πλευρές: α) Οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές όψεις της προβατοτροφίας στην Ε.Ε. β) Προκλήσεις για το εμπόριο, αλλά και πρωτοβουλίες προώθησης του πρόβειου κρέατος. γ) Πολιτικές για ενίσχυση της παραγωγής.

Ένα ακόμη, το τέταρτο και τελευταίο εργαστήριο του Φόρουμ θα οργανωθεί τον Οκτώβριο, και θα επικεντρωθεί στα τελικά συμπεράσματα και σε οριστικές προτάσεις για τον κλάδο.

Η ΕΔΟΚ παρούσα

Σε όλα τα εργαστήρια-συνεδρίες που έχουν λάβει χώρα, έχει συμμετάσχει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) της Ελλάδας, η οποία μάλιστα μετά την τρίτη συνεδρία (του Ιουνίου) και ενόψει της τέταρτης και τελευταίας που ορίστηκε για τον Οκτώβριο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγκεφαλαιώνει τα θέματα που άνοιξαν και το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις στη διάρκεια του EU Sheep Meat Forum.

Όπως αναφέρει η ΕΔΟΚ, την οποία στο Φόρουμ εκπροσωπεί ο πρόεδρός της Ελ. Γίτσας: «Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 3 συναντήσεις των 28 αντιπροσωπειών.

Η πρώτη τον Νοέμβριο του 2015 με θέμα: Παραγωγή πρόβειου κρέατος.

Η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2016 με θέμα: Προκλήσεις στο εμπόριο και στις καινοτομίες.

Η τρίτη τον Ιούνιο του 2016 με θέμα: Πολιτικές της Ε.Ε. για ενίσχυση της παραγωγής.

Στην πρώτη συνεδρία διαπιστώθηκε από όλους η χαμηλή και όλο μειούμενη κατανάλωση πρόβειου κρέατος στην Ευρώπη. Συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι πρέπει να γίνουν πολλά στην κατεύθυνση της αύξησης της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος και πως η όποια αύξηση πρέπει να γίνει από ευρωπαϊκό κρέας και όχι από εισαγόμενο Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας.

Διαπιστώθηκε πάραυτα, ομάδα συνεργαζόμενη, από Ιρλανδία, Αγγλία, Γάλλια, Γερμανία και Ολλανδία η οποία έκανε αναφορά στα πρόβατα κρεοπαραγωγής τους και μόνο.

Έγινε παρέμβαση από τον κ. Γίτσα και ζήτησε να συμπεριληφθούν στον όποιο σχεδιασμό υπέρ της προβατοτροφίας και τα πρόβατα κατεύθυνσης γαλακτοπαραγωγής της Ελλάδος και των Βαλκανίων γενικότερα, με την παρατήρηση μάλιστα ότι στην Ελλάδα τα πρόβατα εκτρέφονται σχεδόν ως βιολογικά και στη νησιωτική και ορεινή χώρα έχουν την αξία αγρίου κυνηγιού.

Επίσης, ζητήθηκε στον όποιο σχεδιασμό να συμπεριληφθούν και οι αίγες. Η άποψη αυτή υποστηρίχτηκε και από άλλες χώρες, και τελικά έγινε δεκτό, και στο εξής θα ομιλούμε για αιγοπρόβειο κρέας.

Στη δεύτερη συνεδρία έγινε περιγραφή της κατάστασης της προβατοτροφίας σε όλες τις χώρες, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα ύπαρξης προγραμμάτων προβολής του πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. Επίσης, έγινε αναφορά στην εμπορική σχέση με τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, και ζητήθηκε από όλους να παρθούν μέτρα ανάσχεσης των εισαγωγών από τις χώρες αυτές (ποσόστωση, κατάψυξη κ.λπ.).

Στην τρίτη συνεδρία η Επιτροπή μάς ανακοίνωσε την απόφαση της Κομισιόν να αναθεωρήσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην αιγοπροβατοτροφία και την παραγωγή κρέατος.

Ζητήθηκε η θέση όλων για το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά και οι προτάσεις για ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγής.

Προτάθηκαν ενισχύσεις συνδεδεμένες στο παραγόμενο κρέας, στα χωράφια που χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους για παραγωγή ζωοτροφών και βόσκηση και άλλα.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι η αναθεώρηση ξεκινάει αρχές Αύγουστου και θα ισχύει από 1/1/2017.

Επίσης ανέφερε ότι τρεις χώρες ξεπέρασαν το ποσοστό του 13% για συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ακόμη, ότι έχει αποφασιστεί από την Επιτροπή, η αύξηση στήριξης του πρόβειου κρέατος κατά 200 εκατομμύρια, από τα οποία 33 είναι για τη χώρα μας.

Από ελληνικής πλευράς τονίστηκε από τον κ. Γίτσα η προβληματική και δημαγωγική χρήση των συνδεδεμένων διαχρονικά από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας και ότι πρέπει, πέραν των μέτρων που θα αποφασιστούν, να επανέλθει το μέτρο ενίσχυσης της αγοράς ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων στα αναπτυξιακά προγράμματα.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίοδο 2004-2008 όπου υπήρχε το μέτρο, ότι παρατηρήθηκε μεγάλη ανανέωση ηλικιακή των κτηνοτρόφων αλλά και αύξηση κατά τρία εκατομμύρια του πληθυσμού των προβάτων της χώρας μας.

Η Επιτροπή ζήτησε γραπτώς τις προτάσεις των αντιπροσωπειών και ανακοίνωσε τη νέα συνάντηση η οποία θα είναι τελική και θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Σημειώνεται ότι η χώρα μας εκπροσωπήθηκε, εκτός από τον Πρόεδρο της ΕΔΟΚ και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Ελευθέριο Γίτσα, από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, Ιωάννα Παππά και Κωνσταντίνα Νικολάου.

19 July 2016
Banner