Μπόλαρης: Στροφή σε επώνυμα προϊόντα ποιότητας

29 June 2016

Μπόλαρης: Στροφή σε επώνυμα προϊόντα ποιότητας

Story Highlights

  • Μ. Μπόλαρης: "Η Αίγα Σκοπέλου, ποιοτικό δείγμα αυτόχθονης σπάνιας φυλής, είναι μια εξαιρετική πρόκληση και ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για να στηριχθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιστημονικά, ερευνητικά, γενετικά και οργανωτικά"

Related Articles

Η συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία, την εκπαίδευση, την έρευνα και τους παραγωγικούς φορείς είναι ο τρόπος για να ενσωματωθεί η καινοτομία στην παραγωγή και για να διευκολυνθεί η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα. Η γενική αυτή αλήθεια που σε άλλες χώρες είναι ήδη εμπεδωμένη και λειτουργεί, απαιτεί ίσως διπλή και τριπλή προσπάθεια προκειμένου να γίνει πράξη στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, αν δεν μείνει στις διακηρύξεις, είναι ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι με ένα τέτοιο πνεύμα πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Μπόλαρη στο Βόλο.

Συναντηθείς, στην έδρα της Γεωπονικής Σχολής, με τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Αναπληρωτή καθηγητή Αθ. Σφουγγάρη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών Λ. Τσουκαλά, ο κ. Μπόλαρης είχε την ευκαιρία να συζητήσει το πλαίσιο συνεργασίας Υπουργείου – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο υπουργός εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία των συνεργειών και την ανάγκη οι παραγωγοί στον αγροδιατροφικό τομέα να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές με στόχο την ποιοτική παραγωγή, την αξιοποίηση της καινοτομίας και βέβαια μεγαλύτερο εισόδημα, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. «Η Αίγα Σκοπέλου, ποιοτικό δείγμα αυτόχθονης σπάνιας φυλής, είναι μια εξαιρετική πρόκληση και ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για να στηριχθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιστημονικά, ερευνητικά, γενετικά και οργανωτικά. Παραγωγή τυριού αποκλειστικά από γάλα της φυλής Αίγας Σκοπέλου θα δώσει τη δυνατότητα σε ένα νέο προϊόν να μπει δυναμικά στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά λόγω μοναδικότητας, με την κατάλληλη υποστήριξη ώστε να έχει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η αγροτική μας παραγωγή αλλάζοντας κατεύθυνση στρέφεται σε επώνυμα προϊόντα ποιότητας με υψηλή προστιθέμενη αξία και εξαγωγική κατεύθυνση. Απαραίτητες οι συνέργειες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, την εκπαίδευση, την έρευνα και τους παραγωγικούς φορείς ώστε να είναι εφικτή η ενσωμάτωση της καινοτομίας και να διευκολύνεται η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων, όπου υπάρχουν. Είναι μεγάλη και κρίσιμη η πρόκληση να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας δημιουργώντας επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός, που νωρίτερα είχε συναντηθεί με το Δ.Σ. και κτηνοτρόφους του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βόλου «Αίγα – Φυλή Σκοπέλου» στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

29 June 2016
Banner
Banner