Οργή Κίνας εναντίον ΗΠΑ για τα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής
Related Articles
- Άνοδος 2% στις παγκόσμιες εξαγωγές κρέατος – Οριακές οι εξαγωγές των βοοειδών
- Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ – Μελέτες και συμπεράσματα Επιστημονικών Επιτροπών προειδοποιούν τους καταναλωτές
- ΗΠΑ: Οι καταναλωτές προτιμούν τις υπεραγορές τροφίμων αναζητώντας ευκαιρίες προσφορών
Την έντονη δυσφορία της εξέφρασε η Κίνα την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνεδρίασης του τμήματος διευθέτησης διαφορών του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου). Αιτία ήταν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον ΠΟΕ να ελέγξει αν η Κίνα έχει συμμορφωθεί με μια απόφαση του 2013 που της ζητούσε να μεταρρυθμίσει τους δασμούς αντι-ντάμπινγκ που εφαρμόζει στα προϊόντα κοτόπουλου κρεοπαραγωγής. Το Πεκίνο, που υποστηρίζει ότι το πλαίσιο αυτό έχει γίνει αποδεκτό, ισχυρίστηκε ότι «έχει κινηθεί εποικοδομητικά και με καλή πίστη» στις σχετικές διμερείς διπλωματικές συνομιλίες κι επιπλέον ότι τα μέτρα που πήρε βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανόνες του ΠΟΕ.
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν πάντως τα κινεζικά επιχειρήματα και ισχυρίζονται ότι η Κίνα έχει περιφρονήσει την προθεσμία (Ιούλιος 2014) που της είχε τεθεί προκειμένου αφενός να εναρμονίσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα κοτόπουλου κρεοπαραγωγής με τις δεσμεύσεις της στον ΠΟΕ και αφετέρου να εφαρμόσει τη συμφωνία για τις επιδοτήσεις.
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο του εμπορικού πολέμου που φέρνει αντιμέτωπες τις δύο χώρες.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο ΠΟΕ θα συστήσει μια ομάδα ειδικών που θα εξετάσει τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον κι έτσι εντός του 2016 θα υπάρξει μια απόφαση του Οργανισμού και αν αυτή είναι αρνητική για την Κίνα, ο ΠΟΕ μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να εφαρμόσουν δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές, ως αντίποινα. Σημειωτέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και η Ιαπωνία δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διένεξη ως τρίτοι.
Προς το παρόν, πάντως, η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Κίνα έχει επαναφέρει προστατευτικά μέτρα τα οποία ο ΠΟΕ είχε ήδη κρίνει ότι παραβιάζουν τη διεθνή εμπορική νομοθεσία, καθώς και ότι τα υπάρχοντα εμπορικά στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση που παρουσιάζουν οι αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων κοτόπουλου κρεοπαραγωγής στην Κίνα δεν έχουν αυξηθεί σε βάρος του αντίστοιχου κινεζικού κλάδου.
Πηγή: globalmeatnews.com