Μοσχάρι: Γιατί ακριβαίνει συνεχώς

24 December 2025

Μοσχάρι: Γιατί ακριβαίνει συνεχώς

Οι τιμές παραγωγού στο μοσχαρίσιο κρέας κινούνται σταθερά ανοδικά και, σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Ο συνδυασμός χαμηλής προσφοράς, υψηλής ζήτησης και αυξημένου κόστους εκτροφής κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν χρόνο (Νοέμβριος 2024 – Νοέμβριος 2025) η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος αυξήθηκε κατά 25%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας δεκαετίας.

Ζήτηση και τιμές παραγωγού

Παρά το γεγονός ότι τις γιορτές κυριαρχεί το χοιρινό, η ζήτηση για μοσχάρι παραμένει σταθερή όλο τον χρόνο. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου, ακόμη και το καλοκαίρι –παραδοσιακά πιο «ήσυχη» περίοδος– η αγορά κινήθηκε έντονα.
Αυτή τη στιγμή, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 8 έως 8,40 ευρώ το κιλό, με εκτιμώμενη «οροφή» τα 9 ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση φτάνει περίπου τα 2 ευρώ το κιλό.

Εισαγωγές, μεσάζοντες και κίνδυνοι

Η ελληνική αγορά παραμένει ισχυρά εξαρτημένη από εισαγωγές, καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 25% της ζήτησης. Το υπόλοιπο 75% προέρχεται από το εξωτερικό, όπου όμως τα διαθέσιμα μοσχάρια μειώνονται.
Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος αριθμός μεσαζόντων από τον στάβλο έως το ράφι δημιουργεί τεράστια ψαλίδα τιμών για τον καταναλωτή.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία στήριξη της εγχώριας παραγωγής και άμεσα προληπτικά μέτρα απέναντι στην οζώδη δερματίτιδα. Όπως τονίζουν, η εμπειρία από πρόσφατες ζωονόσους έδειξε ότι χωρίς έγκαιρη θωράκιση, οι απώλειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Για τον λόγο αυτό, προτείνουν αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες με ενεργά κρούσματα.

Το μήνυμα της αγοράς είναι σαφές: χωρίς αύξηση της παραγωγής και έλεγχο των κινδύνων, το μοσχάρι δεν θα φθηνύνει.
Πηγή: agrotypos.gr

24 December 2025