Ελβετία: Η αγορά κρέατος σε ανοδική τροχιά
Related Articles
Η συνολική προσφορά κρέατος στην Ελβετία σημείωσε άνοδο 3,8% το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Proviande. Η θετική αυτή πορεία συνοδεύεται από ιστορικά υψηλές τιμές σφαγής βοοειδών, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς.
Η αύξηση εντοπίζεται κυρίως στο βόειο κρέας και στα πουλερικά, όπου η ζήτηση υπερέβη την εγχώρια παραγωγή, οδηγώντας σε πρόσθετες εισαγωγές. Αντίθετα, στα υπόλοιπα είδη κρέατος, η προσφορά παρέμεινε σχετικά σταθερή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, οι λιανικές πωλήσεις νωπού κρέατος και προϊόντων κρέατος αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4% σε σχέση με το 2024, επιβεβαιώνοντας ότι το κρέας εξακολουθεί να κατέχει σημαντική θέση στη διατροφή των Ελβετών.
Οι παραγωγοί ωφελούνται από τη σταθερή ζήτηση
Οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές επωφελούνται από τη σταθερή ζήτηση και τις υψηλές τιμές αγοράς, που έχουν ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα των εκμεταλλεύσεων. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2025 παρατηρήθηκαν ρεκόρ τιμών σε πολλές κατηγορίες ζώων, γεγονός που τονίζει τη σημασία μιας σταθερής και αξιόπιστης αγοράς για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του κρέατος.
Η εγχώρια παραγωγή στο επίκεντρο
Παρά την αύξηση των εισαγωγών σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ελβετία επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή κρέατος, προκειμένου να διατηρήσει υψηλό βαθμό αυτάρκειας. Η στρατηγική αυτή διασφαλίζει σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλά πρότυπα ποιότητας και προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.
Πηγή: euromeatnews.com









