ΕΦΕΤ: Κόστος και ασφάλεια καθορίζουν τις αγορές τροφίμων

26 September 2025

ΕΦΕΤ: Κόστος και ασφάλεια καθορίζουν τις αγορές τροφίμων

Σύμφωνα με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 2025 για την ασφάλεια τροφίμων, που παρουσίασε ο ΕΦΕΤ, οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν τρόφιμα με βάση κυρίως:

  • το κόστος (67%),
  • την ασφάλεια (61%),
  • και τη γεύση (57%).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το κόστος (60%) και η γεύση (51%) είναι οι βασικότεροι παράγοντες, δείχνοντας ότι στην Ελλάδα η ασφάλεια παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ασφάλεια τροφίμων

Η έρευνα δείχνει πως οι Έλληνες καταναλωτές ανησυχούν σε πολύ υψηλό ποσοστό (98%) για θέματα ασφάλειας τροφίμων, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ΕΕ που φτάνει στο 72%.

Οι κυριότερες ανησυχίες αφορούν:

  • υπολείμματα φυτοφαρμάκων (62%),
  • πρόσθετα σε τρόφιμα και ποτά (54%),
  • τροφικές δηλητηριάσεις (43%),
  • κατάλοιπα αντιβιοτικών ή ορμονών στο κρέας (42%).

Πού ενημερώνονται οι καταναλωτές

Η τηλεόραση (62%) παραμένει η βασική πηγή ενημέρωσης για ζητήματα ασφάλειας τροφίμων. Ακολουθούν οι συζητήσεις με οικείους (60%), το διαδίκτυο (53%) και τα social media (50%).
Ωστόσο, οι πιο αξιόπιστες πηγές για τους καταναλωτές είναι οι γιατροί (89%) και οι επιστήμονες δημοσίων φορέων (87%).

Ευαισθητοποίηση σε νέα ζητήματα

Τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι –και μαζί οι Έλληνες– δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα όπως:

  • οι ασθένειες των ζώων,
  • τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα,
  • και οι τροφικές δηλητηριάσεις, με τα ποσοστά ευαισθητοποίησης να έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2022.

Ο ρόλος του ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει ότι η έρευνα αποδεικνύει τη σημασία της ασφάλειας στην τροφική αλυσίδα και τονίζει το ελεγκτικό έργο που πραγματοποιεί, παρέχοντας αξιόπιστη ενημέρωση στο κοινό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

26 September 2025
Banner