Πού θα φθάσουν οι τιμές;

16 September 2025

Πού θα φθάσουν οι τιμές;

To θέμα των τιμών του κρέατος εξακολουθεί και απασχολεί την επικαιρότητα. Το Meat News κάνει τη δική του παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο. Διαβάστε παρακάτω την άποψη του περιοδικού για το θέμα της ανόδου των τιμών στο κρέας, μέσα από τo editorial που υπογράφει η εκδότρια Μυρτώ Κατερίνη, στο τεύχος Σεπτεμβρίου (Νο 140) που κυκλοφορεί:

Συνεχίζει η ανοδική πορεία των τιμών στο βόειο κρέας, φθάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την ελληνική αγορά. Οι περιορισμοί στην ευρωπαϊκή παραγωγή, αλλά και διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές. Και σε μια κυρίως εισαγωγική αγορά όπως η δική μας αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στις τιμές στο ράφι.

Με κολλημένες τις τιμές για πολλά χρόνια σε αρκετά χαμηλά επίπεδα -σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά- η αύξηση στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, που είναι το κύριο διατροφικό είδος της ελληνικής οικογένειας, ήταν ένα σοκ. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το σοκ για τους καταναλωτές από τις τιμές που βλέπουν στα ράφια του σουπερμάρκετ.

Είναι ενδεικτικές οι μηνιαίες έρευνες που δημοσιεύει το ΙΕΛΚΑ, το Ινστιτούτο που καταγράφει τις τιμές των προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης. Εκεί αποτυπώνεται μια συνεχώς ανοδική τάση στις τιμές των νωπών κρεάτων από την αρχή του 2025, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο όταν ο ετήσιος πληθωρισμός στο κρέας ξεπέρασε το 11%. Μάλιστα το κρέας μαζί με το κακάο είναι τα κύρια είδη που ευθύνονται για την αύξηση του συνολικού δείκτη τιμών στα σουπερμάρκετ, όπως εκτιμούν οι ερευνητές του ΙΕΛΚΑ.

Οι εκτιμήσεις για τα αίτια που έχουν ανεβάσει τόσο τις τιμές, ειδικά στο μοσχάρι, είναι σαφείς και έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες. Στα υπόλοιπα είδη κρέατος οι τιμές συμπαρασύρονται. Ειδικά στο αιγοπρόβειο κρέας παίζει ρόλο η δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στην αιγοπροβατοτροφία λόγω κυρίως της ευλογιάς, που ευθύνεται για τη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων ζώων τον τελευταίο χρόνο. Αν και η χαμηλή κατανάλωση σε αυτό το είδος συγκρατεί για την ώρα και την αύξηση της τιμής, τα πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα.

Θα φθάσει το κρέας να γίνει είδος πολυτελείας; Λίγο απαισιόδοξη αυτή η εκτίμηση, αν και δεν φαίνεται να είναι μακριά από την πραγματικότητα. Όταν ακόμα και μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης οι τιμές των κρεάτων είχαν παραμείνει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, είναι λογικό να φοβίζει αυτή η αυξητική τάση. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, το επίπεδο τιμών στην αγορά κρέατος σήμερα είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Εκείνο που διατηρείται σε μεγάλη απόσταση είναι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, που παραμένει συρρικνωμένο και αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες αγορών.

Ελπίζουμε η αγορά να ισορροπήσει και να ξεπεράσει το σοκ των αυξήσεων, διαψεύδοντας τις απαισιόδοξες ή και φοβικές εκτιμήσεις. Η αγορά κρέατος στη χώρα μας πάντα λειτουργούσε ομαλά και χωρίς μεγάλους κλυδωνισμούς. Η διασπορά σε πολλά καταστήματα λιανικής βοηθά τον ανταγωνισμό και λειτουργεί ευεργετικά για την κατανάλωση.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε σε όλους καλή σεζόν!

Μια ψύχραιμη τοποθέτηση

Ο διευθυντής του Meat News Γιώργος Κατερίνης τοποθετήθηκε για την τιμή του βόειου κρέατος στην τηλεόραση του Kontra Channel, μιλώντας για τις συνεχείς αυξήσεις τιμών στο εισαγόμενο κρέας που έχουν οδηγήσει σε υψηλή τιμή και στη λιανική. Μετά από αρκετά χρόνια, όπου η τιμή στο βόειο κρέας ήταν σχετικά χαμηλή, από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Μια ψύχραιμη ματιά με βάση την πραγματικότητα που παρακολουθούμε στην αγορά, στα στενά όρια του τηλεοπτικού χρόνου.

Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

16 September 2025
Banner