Απαγόρευση «κρεατο-όρων»: Στην τελική ευθεία η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

11 September 2025

Απαγόρευση «κρεατο-όρων»: Στην τελική ευθεία η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευση της χρήσης όρων όπως «μπέργκερ», «σνίτσελ», «λουκάνικο» και «μοσχάρι» για τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος. Η συζήτηση, που εδώ και χρόνια προκαλεί έντονες αντιδράσεις, αναθερμάνθηκε μετά την πρόσφατη ψήφο της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 8/9/2025 υπέρ της ρύθμισης.

Η πρόταση, την οποία κατέθεσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Céline Imart, εντάσσεται στο πλαίσιο αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (CMO) και έχει στόχο να διατηρήσει τους παραδοσιακούς όρους αποκλειστικά για προϊόντα ζωικής προέλευσης.

«Το μοσχάρι είναι μόνο κρέας – τέλος»

Η ευρωβουλευτής Imart ήταν ξεκάθαρη:
«Το μοσχάρι σημαίνει μόνο κρέας. Τέλος. Η χρήση αυτών των ονομάτων μόνο για το πραγματικό κρέας προστατεύει τους αγρότες μας, διασώζει την πολιτιστική μας κληρονομιά και εγγυάται την ειλικρίνεια των ετικετών», δήλωσε μετά την ψήφο.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, οι καταναλωτές μπορεί να παραπλανηθούν από την εκτεταμένη χρήση «κρεατο-ορολογίας» στα φυτικά προϊόντα, ενώ οι παραγωγοί κρέατος θεωρούν ότι πλήττεται το εισόδημά τους.

Οι αντιδράσεις της αγοράς και των οργανώσεων

Ωστόσο, οργανώσεις υπέρ των φυτικών τροφίμων και της βιώσιμης διατροφής αντιδρούν έντονα. Υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν καλά τι αγοράζουν όταν βλέπουν την ένδειξη «veggie burger» ή «φυτικό λουκάνικο» και πως τέτοιου είδους περιορισμοί όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά αντίθετα περιορίζουν την καινοτομία και τη διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, αντίστοιχες απαγορεύσεις —όπως εκείνη που επιχείρησε να εφαρμόσει η Γαλλία— ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν υπήρχαν σαφείς νομικοί ορισμοί.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα περάσει το επόμενο διάστημα στην Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο του 2025. Εκεί θα κριθεί εάν η απαγόρευση θα αποτελέσει μέρος της νέας νομοθεσίας.

Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση, είναι φανερό ότι η συζήτηση γύρω από το ποιος «δικαιούται» τους παραδοσιακούς όρους του κρέατος θα συνεχίσει να προκαλεί έντονες πολιτικές, εμπορικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις.
Πηγή: FoodNavigator.com

11 September 2025
Banner