Ακριβή τροφή, παγκόσμια απειλή

25 July 2025

Ακριβή τροφή, παγκόσμια απειλή

Σε καμπανάκι παγκόσμιου συναγερμού εξελίσσεται το θέμα των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν πρόσφατα στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής απειλούν πλέον ευθέως την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, πλήττοντας πρώτα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά σε κάθε ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ξεκάθαρα πως απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες ενάντια στην κερδοσκοπία και πιο δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων στην τροφή.

ΟΗΕ: Η επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται

Η ειδική συνεδρίαση του High Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) των Ηνωμένων Εθνών έδωσε έμφαση στην ανάγκη για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στους Στόχους 2.1 και 2.2 της Ατζέντας 2030: τον τερματισμό της πείνας και της κακής διατροφής.

Η ετήσια έκθεση του FAO “The State of Food Security and Nutrition in the World 2025 (SOFI)” κατέδειξε ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παραμένει σταθερά εκτός ελέγχου, προκαλώντας ασφυξία στους καταναλωτές και ασφυκτική πίεση στους αγρότες.

Η Ευρώπη ζητά φραγμούς στην κερδοσκοπία

Ο Στογιάν Τσουκάνοφ, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), πήρε τον λόγο εκ μέρους της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρώπης. Η τοποθέτησή του ήταν σαφής:
«Η τροφή δεν είναι χρηματοοικονομικό προϊόν», τόνισε. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα εμπόρευμα. Οι αθέμιτες πρακτικές, η κερδοσκοπία και η συγκέντρωση της αγοράς οδηγούν σε παράλογες αυξήσεις τιμών για τον καταναλωτή και ανισορροπίες στην παραγωγή.

Η ΕΟΚΕ προτείνει:

  • Υποχρεωτικά όρια στα εμπορικά περιθώρια
  • Διαφανείς πλατφόρμες τιμολόγησης
  • Ρυθμιστικό πλαίσιο για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας

Δίκαιο σύστημα με έμφαση στον αγρότη

Η Ε.Ε. ζητά ένα νέο διατροφικό μοντέλο που δεν βασίζεται αποκλειστικά στο κέρδος, αλλά στη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. Οι τιμές πρέπει να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος παραγωγής:

  • Οικονομικό
  • Κοινωνικό
  • Περιβαλλοντικό

Η κλιματική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η κερδοσκοπική δράση επενδυτών έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια. Πλέον, η ΕΕ καλεί όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να θεσπίσουν μέτρα ελέγχου και προστασίας, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα κρίση πείνας.

2030: Κίνδυνος κατάρρευσης στόχων

Καθώς πλησιάζει το 2030, η οικονομική αδικία στον τομέα της τροφής μπορεί να ανατρέψει την πρόοδο δεκαετιών. Οι διεθνείς αγορές τροφίμων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας:

  • Αυξήσεις τιμών χωρίς λόγο
  • Μειώσεις αποθεμάτων
  • Επισιτιστική ανασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο

Η ΕΟΚΕ ζητά επειγόντως δράση, προτείνοντας ένα διεθνές πλαίσιο που να εγγυάται σταθερότητα, διαφάνεια και προσβασιμότητα για όλους.

Η τροφή δεν είναι διαπραγματεύσιμη

Όπως τόνισε Ευρωπαίος συμμετέχων στη διάσκεψη:
«Το φαγητό είναι πολιτική. Το δικαίωμα στην τροφή δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
Και αυτή η φράση έγινε το κεντρικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής παρέμβασης στον ΟΗΕ.

Η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική· είναι ανθρωπιστική, περιβαλλοντική και πολιτική. Η Ευρώπη ζητά δικαιοσύνη στην τροφή και μαζί της, εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.
Πηγή: agrocapital.gr

25 July 2025
Banner