Υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού Τροφίμων
Related Articles
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 2161/06-05-2025) η υπ’ αρ. 110581/25-4-2025 απόφαση, η οποία εισάγει το ενιαίο πλαίσιο υποχρεωτικής κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα.
Σκοπός αυτής της απόφασης είναι η ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κανονιστικές απαιτήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα των προϊόντων στην αγορά.
Ενιαίο πλαίσιο κατάρτισης: Σκοπός και απαιτήσεις
Η νέα απόφαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκπόνηση, έγκριση και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων. Ειδικότερα, η απόφαση καθιερώνει ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης που καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους υπαλλήλους τους, από τους χειριστές τροφίμων μέχρι το προσωπικό καθαριότητας και τα στελέχη που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.
Ο στόχος της απόφασης είναι να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τροφίμων αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εφαρμόσουν αυστηρούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, μειώνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Κατάρτιση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
Η απόφαση είναι σε πλήρη συμφωνία με τον Κανονισμό (ΕΚ) 852/2004 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θέτει τις απαιτήσεις για την υγιεινή των τροφίμων στην Ε.Ε. Ειδικότερα, η απόφαση επισημαίνει τη σημασία της εφαρμογής των αρχών του HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) για την αποφυγή κινδύνων κατά τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων.
Τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης περιλαμβάνουν:
- Εκπαίδευση σε θέματα γενικής υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων,
- Εκπαίδευση στη διαδικασία HACCP, που διασφαλίζει την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων κατά τη διάρκεια της παραγωγής.
Η διάρκεια των προγραμμάτων ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του εργαζομένου: τουλάχιστον 8 ώρες για τους χειριστές τροφίμων και 20 ώρες για τα στελέχη υπευθύνων τομέων και διευθυντών.
Απαιτήσεις και εξαιρέσεις από την υποχρεωτική κατάρτιση
Η υποχρεωτική κατάρτιση ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση τροφίμων, καθώς και για το προσωπικό καθαριότητας των εγκαταστάσεων αυτών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την υποχρεωτική κατάρτιση εργαζόμενοι που διαθέτουν ήδη αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων από πανεπιστήμια, τεχνικές σχολές ή ισότιμα ιδρύματα του εξωτερικού.
Υλοποίηση και εποπτεία της κατάρτισης
Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης ανατίθεται σε εξειδικευμένους φορείς που πληρούν τις προϋποθέσεις του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων). Οι φορείς αυτοί μπορεί να είναι πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, επαγγελματικοί φορείς, επιμελητήρια, κλαδικά σωματεία ή δημόσιοι οργανισμοί που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των προγραμμάτων ελέγχεται μέσω επίσημων επιθεωρήσεων και της καταγραφής της κατάρτισης στο πλαίσιο των ελέγχων του ΕΦΕΤ.
Πίνακας: Υποχρεώσεις Κατάρτισης κατά Κατηγορία Επιχείρησης
Κατηγορία Επιχείρησης | Υποχρεώσεις Κατάρτισης |
---|---|
Επιχειρήσεις Παραγωγής Τροφίμων | Υποχρεωτική Κατάρτιση Χειριστών Τροφίμων |
Επιχειρήσεις Αποθήκευσης και Διακίνησης Τροφίμων | Υποχρεωτική Κατάρτιση Χειριστών και Υπηρεσιών Καθαριότητας |
Επιχειρήσεις με Σύστημα HACCP | Υποχρεωτική Κατάρτιση Υπεύθυνων Ομάδων και Τομέων |