FoodExpo 2025: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της αγοράς κρέατος

12 March 2025

FoodExpo 2025: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της αγοράς κρέατος

Related Articles

Aυλαία έριξε η FoodExpo 2025 τη Δευτέρα, 10/3, η μεγαλύτερη έκθεση για την αγορά τροφίμων στην Ελλάδα όπου ταυτόχρονα δίνεται βήμα σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ημερίδες και workshops με σημαντικούς παράγοντες του κλάδου.
Η ημερίδα για το κρέας (Meat Lab) την οποία συντόνιζε ο κ. Γιώργος Οικονόμου, γεν. διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ ξεχώρισε στην έκθεση, με δύο διαφορετικά πάνελ. Στο πρώτο η συζήτηση αφορούσε την αειφορία και τη βιωσιμότητα στον κλάδο του κρέατος με συμμετέχοντες τους: Θωμά Αλεξανδρόπουλο (κτηνίατρο-υγιεινολόγο, τ. γενικό διευθυντή κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ), Γιάννη Πατούνα (διευθυντή Έρευνας, Ανάπτυξης & Διοίκησης Λειτουργιών ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ), Γιώργο Διδάγγελο (αντιπρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ) και Ευδοκία Κρυσταλλίδου (επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας & Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου -MACC). 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στους ελέγχους που διεξάγονται στα παραγωγικά ζώα, στους ιούς, ενώ ταυτόχρονα έκανε αναδρομή στην εποχή του covid όπου, όπως είπε, ο covid δεν επηρεάσε μόνο τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και των ζώων. Περιέγραψε τη μάχη που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν οι κτηνίατροι προκειμένου να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις προκειμένου να διασώσουν την παραγωγή και να μειώσουν τις απώλειες.

Ο κ. Διδάγγελος, από τους μεγαλύτερους χοιροτρόφους της χώρας, μίλησε για την ασύλληπτη καταστροφή που υπέστη κατά τη θεομηνία Daniel, αφού έχασε τουλάχιστον 6.300 ζώα. Ο κ. Διδάγγελος θεωρεί πως η χοιροτροφία στην Ελλάδα, παρ’ ότι έχει συρρικνωθεί, έχει μέλλον και γι’ αυτό και ο ίδιος θα προσπαθήσει να επανασυγκροτήσει τη μονάδα του. Πρόσθεσε, επίσης, πως «ενώ είχαμε καταφέρει ως χώρα, να καλύπτουμε το 85% της εγχώριας ζήτησης, σήμερα έχουμε πέσει κάτω από το 30%».

Η κυρία Κρυσταλλίδου επισήμανε με τη σειρά της, πως η αιγοπροβατοτροφία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ποσότητα και την ποιότητα, πρόβλημα που μετατοπίζεται στους μεταποιητές και παρ’ ότι η παραγωγή αιγοπροβάτων είναι πολύ υψηλά στην Ευρώπη, εντούτοις «απαιτούνται πολλά ακόμα βήματα στην καινοτομία», ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του προϊόντος. Η κυρία Κρυσταλλίδου δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη εκπαίδευσης των παραγωγών, αλλά μίλησε και για τον τομέα παραγωγής ζωοτροφών.

Σε παρέμβασή του ο κ. Γ. Σκαρίμπας (ΣΕΒΕΚ) που παρακολουθούσε τη συζήτηση υποστήριξε πως «δεν έχει νόημα η βιομηχανοποίηση του χοιρινού ή του βόειου κρέατος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επάρκεια, αλλά η διατήρηση της ποιότητάς τους και της διακριτικής γεύσης τους».

Ο κ. Πατούνας αναφέρθηκε στην ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και στο πώς αντιμετωπίζει η εταιρεία τις σύγχρονες προκλήσεις προκειμένου να υπάρχει ισορροπημένη ανάπτυξη στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ευζωίας των ζώων, η οποία να περιλαμβάνει όλο τον κύκλο εργασιών, από τους εκτροφείς έως τους μεταποιητές.

Τάσεις και ευκαιρίες

Ο δεύτερος κύκλος με θέμα «Τάσεις και ευκαιρίες στην αγορά παρασκευασμάτων & προϊόντων κρέατος» είχε συντονιστή επίσης τον κ. Οικονόμου και στο πανελ συμμετείχαν ο Στέφανος Κομνηνός (αναλυτικής αγοράς εταίρου NETRINO), ο Γιάννης Φασουλάς (πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ), η Ζέτα Δ. Μανώλη-Πιρπιρή αντιπρόεδρος της  Πανελλήνιας Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος-ΠΕΕΑΚ) και ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης (επίτιμος και τέως πρόεδρος Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – Ταξιάρχες).

Ο κ. Φασουλάς μίλησε για τη ρεαλιστική εικόνα των σύγχρονων νοικοκυριών, όπου το μέλλον ανήκει στα μεταποιημένα κρέατα και τα προμαγειρεμένα γευματα είναι εκείνα που θα κερδίζουν την αγορά, αφού έχουν αλλάξει οι ανάγκες και οι συνήθειες των καταναλωτών.

Η κυρία Πιρπιρή περιέγραψε το ρόλο και τον σκοπό της ΠΕΕΑΚ σημείωσε πως βασική προτεραιότητα των αντιπροσώπων είναι να αφουγκράζονται τις ανάγκες της αγοράς και να διαπραγματεύεται με τα σφαγεία του εξωτερικού τόσο τις τιμές όσο και την ποιότητα των προϊόντων, ώστε να εξασφαλίζει ένα άρτιο εμπόρευμα, σεβόμενος τον εισαγωγέα αλλά και τον καταναλωτή.

Ο κ. Ντεληφιλιππίδης ανέδειξε την εικόνα των σημερινών κρεοπωλείων τονίζοντας πως το επίπεδό τους πλέον δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από εκείνα των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την εξαιρετική ανάπτυξη της κρεοτεχνίας στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια που καθιστούν κάθε κρεοπωλείο μοναδικό και ξεχωριστό. Ο κ. Ντεληφιλιππίδης ανέφερε πως «στον κλάδο των κρεοπωλών υπάρχει μηδέν ανεργία, γεγονός που δίνει ελπίδα στους νέους επαγγελματίες». Σε ερώτηση-παρέμβαση του κ. Οικονόμου «εάν ο Έλληνας καταναλωτής εμπιστεύεται τα κρεοπωλεία ή υπάρχει ο ανταγωνισμός των σούπερ μάρκετ»,  ο κ. Ντεληφιλιππίδης αντέτεινε πως «το πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και όχι τα σούπερ μάρκετ αλλά παρ’ ότι έχουν καταγγελθεί ανάλογες περιπτώσεις με στοιχειοθετημένες κατηγορίες, ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς».

Τελευταίος ο κ. Κομνηνός παρουσίασε με στοιχεία την έρευνα με τίτλο «Μελέτη του κλάδου προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα», που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒΕΚ, επιβεβαιώνοντας όσα θεωρητικά ειπώθηκαν από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Στους πίνακες που παρουσιάστηκαν στην οθόνη εμφανίζεται η άνοδος των επεξεργασμένων κρεάτων (χαμηλότερη, βεβαίως, από της Ερυρώπης), η προτίμηση στα έτοιμα γεύματα. Επίσης, η συμμετοχή κρέατος στο καλάθι στην Ελλάδα βρίσκεται σε σχέση με την Ε.Ε.: 15η θέση για το κρέας και 25η για άλλα παρασκευάσματα.

12 March 2025