Νέα άνοδος στις τιμές των νωπών τροφίμων στην Ευρωζώνη

05 March 2025

Νέα άνοδος στις τιμές των νωπών τροφίμων στην Ευρωζώνη

Related Articles

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε μικρή επιβράδυνση τον Φεβρουάριο, φτάνοντας το 2,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οι καταναλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, με τα νωπά προϊόντα να σημειώνουν άνοδο 3,1%.

Νέα επιβάρυνση στα βασικά είδη διατροφής

Το κόστος των νωπών τροφίμων αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπου η ετήσια μεταβολή τους ήταν 1,4%. Η αύξηση αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2024, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός σημείωσαν συνολική αύξηση 2,7% σε σύγκριση με 2,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι 0,5% τον Ιανουάριο.

Διακυμάνσεις ανά χώρα

Ο πληθωρισμός δεν επηρέασε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με τον ίδιο τρόπο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Εσθονία (5%), την Κροατία (4,7%) και το Βέλγιο (4,4%), ενώ οι χαμηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στη Γαλλία (0,9%), την Ιρλανδία (1,3%) και τη Φινλανδία (1,5%).

Πτωτική τάση στον δομικό πληθωρισμό

Αφαιρώντας τις τιμές της ενέργειας, των νωπών τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,6%, σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2022.

Παρότι η γενική τάση του πληθωρισμού φαίνεται να αποκλιμακώνεται, οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να προβληματίζουν τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις, που εξετάζουν μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνεχείς ανατιμήσεις.
Πηγή: agrocapital.gr

05 March 2025
Banner