8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΕΑΤΟΣ: Μια επιτυχημένη επιστημονική συνάντηση
Related Articles
Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του, συγκεντρώνοντας αξιόλογους ομιλητές και καλύπτοντας επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα. Δεκάδες επιστήμονες και επαγγελματίες έδωσαν το παρών στο σημαντικότερο γεγονός στον τομέα του κρέατος, συμβάλλοντας στον προβληματισμό και την παραγωγή προτάσεων που αφορούν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος και προϊόντων κρέατος.
Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εξειδικευμένης έκθεσης Zootechnia, πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του, από τις 31 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2025. Ένα πολύ πυκνό τριήμερο, στο οποίο παρουσιάσθηκαν 112 εισηγήσεις από ερευνητικές ομάδες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από στελέχη επίσημων οργανισμών και φορέων, από ανεξάρτητους επιστήμονες και επαγγελματίες και κάλυψαν δεκάδες θέματα που απασχολούν τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και όλους τους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγής κρέατος και προϊόντων κρέατος.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας (ΕΚΑ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και είχε την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.
Επιστημονικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον
Οι δεκάδες εργασίες που κατατέθηκαν και παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο προήλθαν από σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, που ασχολούνται με τα τρόφιμα. Εισηγήσεις έκαναν ερευνητικές ομάδες από τα Τμήματα Κτηνιατρικής και Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήματα Κτηνιατρικής και Ζωικής Παραγωγής), το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Με εργασίες συμμετείχαν ακόμη δεκάδες στελέχη των κεντρικών και των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΕΦΕΤ και των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Εργασίες παρουσίασαν και μεμονωμένοι επιστήμονες από φορείς, εργαστήρια, επιχειρήσεις.
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με λίγα λόγια όσα παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο από τους εισηγητές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εισηγήσεις ανέδειξαν ιδιαιτερότητες και ποιοτικά χαρακτηριστικά ζωικών προϊόντων, πρόσφεραν προβληματισμό με καινοτομίες και ανάπτυξη προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία, κατέδειξαν προβλήματα και εξήγαγαν συμπεράσματα από ελέγχους, παρουσίασαν νέες νομοθεσίες και κανονιστικές απαιτήσεις. Ο Τόμος των Πρακτικών του Συνεδρίου, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους όσους ασχολούνται με τον τομέα κρέατος.
Καινοτομία του φετινού Συνεδρίου οι παρουσιάσεις βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς τους.
Μεγάλη συμμετοχή
Σημαντική ήταν η συμμετοχή ανθρώπων του χώρου και τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου. Παρά τη μεγάλη διάρκεια και το πολύωρο πρόγραμμα, κάθε ενότητα του Συνεδρίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον επιστημόνων, επαγγελματιών, στελεχών φορέων και επιχειρήσεων. Για άλλη μια χρονιά το Συνέδριο Κρέατος μετατράπηκε σε χώρο συνάντησης και αυτό είναι το «μυστικό» της επιτυχίας του στις δυο δεκαετίες που διεξάγεται.
Οι χορηγοί
Σημαντικές ήταν και οι χορηγίες που έκαναν δυνατή την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Αργυροί Χορηγοί ήταν οι εταιρείες: Φάρμα Ελασσόνας, Κρέατα Αττικής Βουδούρης-Κώνστας ΑΕ και ΠΕΑΜΙ.
Χορηγοί: Vion Food Group, Hubin, TUV Austria Labs, ΣΕΒΕΚ και Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Την υποστήριξή του προσέφερε και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.