Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων μέσω διασύνδεσης ταμειακών και POS – Η εστίαση στην κορυφή

17 October 2024

Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων μέσω διασύνδεσης ταμειακών και POS – Η εστίαση στην κορυφή

Related Articles

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αποδεικνύεται καθοριστική για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, καθώς η σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα από φόρους, ειδικά από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι επιδόσεις των διαφόρων κλάδων είναι χαρακτηριστικές:

  • Εστίαση: Ο τζίρος μέσω POS στην εστίαση πέρυσι άγγιξε τα 6,8 δισ. ευρώ. Στο πρώτο οκτάμηνο του 2023, οι συναλλαγές ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, ενώ φέτος, στο ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 5,5 δισ. ευρώ. Αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, ο ηλεκτρονικός τζίρος της εστίασης για το 2024 αναμένεται να φτάσει τα 7,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Κλάδος Κομμωτηρίων: Ο τομέας των κομμωτηρίων και των σαλονιών περιποίησης δείχνει παρόμοια ανάπτυξη. Πέρυσι, οι συναλλαγές μέσω POS ήταν 505 εκατ. ευρώ. Για το οκτάμηνο του 2023, ο τζίρος ήταν 326 εκατ. ευρώ, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 αυξήθηκε στα 371 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι το 2024, ο τζίρος αυτού του κλάδου θα φτάσει τα 575 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 14%.
  • Ταξί: Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στα έσοδα των ταξί, με το ποσοστό ανόδου να φθάνει το 177%. Ο τζίρος μέσω POS στα ταξί πέρυσι ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ, ενώ στο οκτάμηνο του 2023 ήταν 18 εκατ. ευρώ. Φέτος, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα φτάσουν τα 73 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα φετινά έσοδα από τον ΦΠΑ θα είναι κατά πολύ υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, με την υπέρβαση να εκτιμάται γύρω στα 800 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση αποδίδεται κυρίως στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, που συμβάλλει θετικά στα δημόσια έσοδα.
Πηγή: ertnews.gr

17 October 2024