38ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας

16 October 2024

38ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 38ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕΖΕ), που διεξήχθη από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου.

Η διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και τον δήμο Καρπενησίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κεντρικός στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση καινοτόμων ερευνητικών ευρημάτων στον τομέα της ζωικής παραγωγής, με σκοπό την ενημέρωση των γεωτεχνικών επιστημόνων και άλλων ενδιαφερομένων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.

Βασικές ομιλίες και ενότητες

Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε έξι βασικές ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες και εκπροσώπους τοπικών φορέων, οι οποίες εστίασαν στην ιστορική εξέλιξη και την παρούσα κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ευρυτανία. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διατροφή και την ασφάλεια των ζωικών προϊόντων, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης γύρω από τα τρόφιμα.

Κατά τη δεύτερη και τρίτη ημέρα, παρουσιάστηκαν συνολικά 45 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, με έμφαση στις εξής ενότητες:

  • Εκτροφή
  • Γενετική, Περιβάλλον και Ευζωία
  • Διατροφή και Ποιότητα Ζωικών Προϊόντων

Συμμετοχή και συνεργασίες

Το συνέδριο προσέλκυσε πάνω από 270 συμμετέχοντες, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις και να διερευνήσουν προοπτικές συνεργασιών.

Η ΕΖΕ ευχαρίστησε θερμά την οργανωτική επιτροπή, τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς, επισημαίνοντας ότι η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία του συνεδρίου στο Καρπενήσι.

Με το πέρας των εργασιών, το συνέδριο ανανέωσε τη δέσμευση για συνέχιση της επιστημονικής έρευνας και των δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της ποιότητας στη ζωική παραγωγή της χώρας.

16 October 2024