Καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου της Ε.Ε. για την αποψίλωση των δασών – Πιστοποίηση κρεάτων

07 October 2024

Καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου της Ε.Ε. για την αποψίλωση των δασών – Πιστοποίηση κρεάτων

Related Articles

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε καθυστέρηση ενός έτους στην εφαρμογή του νόμου για την αποψίλωση των δασών, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις της βιομηχανίας και των τρίτων χωρών. Αυτοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την προετοιμασία και την καθοδήγηση που απαιτείται για να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στον νέο κανονισμό. Η παράταση αυτή δίνει στις εταιρείες περισσότερο χρόνο να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.

Ο νόμος για την αποψίλωση στοχεύει να περιορίσει την καταστροφή των δασών που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες που επηρεάζουν τις εξαγωγές.

Ο ρόλος του κρέατος και της αγροτικής παραγωγής

Σύμφωνα με τον κανονισμό, προμηθευτές προϊόντων όπως το βοδινό κρέας, η σόγια, το κακάο και το φοινικέλαιο θα πρέπει να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα τους δεν προέρχονται από εκτάσεις που έχουν πρόσφατα αποψιλωθεί. Αυτή η εξέλιξη έχει άμεσες επιπτώσεις στις βιομηχανίες κρέατος, καθώς οι καλλιέργειες για την εκτροφή βοοειδών, ιδίως σόγια για ζωοτροφές, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αποψίλωση των δασών.

Πιέσεις από τη βιομηχανία κρέατος και τις εξαγωγικές χώρες

Ο κανονισμός έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από βιομηχανίες που επηρεάζονται άμεσα, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την παραγωγή και εξαγωγή βοδινού κρέατος και σόγιας. Πολλές χώρες που εξάγουν αυτά τα προϊόντα προς την Ε.Ε. διαμαρτύρονται ότι η έλλειψη επαρκούς καθοδήγησης από την Επιτροπή δυσκολεύει τις προσπάθειες προσαρμογής τους. Αυτή η καθυστέρηση θεωρείται αναγκαία για να δοθεί χρόνος στους παραγωγούς να συμμορφωθούν χωρίς να υποστούν οικονομικές απώλειες.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Παρόλο που η εφαρμογή του κανονισμού αναβάλλεται, οι στόχοι του παραμένουν αμετάβλητοι. Στόχος είναι να μειωθεί η καταστροφή των δασών και οι επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και των καλλιεργειών στο περιβάλλον. Η Ε.Ε. επιδιώκει να βρει την ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής σταθερότητας των βιομηχανιών, ειδικά αυτών που σχετίζονται με την παραγωγή κρέατος, το οποίο αποτελεί σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα για πολλές χώρες.
Πηγή: euromeatnews.com

07 October 2024
Banner