Γιατί είναι “δύσκολος” ο πληθωρισμός της Ελλάδας – Αποκλιμάκωση των τιμών τροφίμων
Related Articles
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να προβάλλει ένα θετικό αφήγημα σχετικά με την πτώση των τιμών και την τιθάσευση του πληθωρισμού, ιδιαίτερα πριν από τη ΔΕΘ. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 3%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, ο οποίος ανήλθε στο 1,8%. Η μηνιαία αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σημείωσε την υψηλότερη άνοδο (1,7%), καταδεικνύοντας μια εντεινόμενη ακρίβεια. Εν αναμονή νέων στοιχείων που θα ανακοινωθούν στις 10 Οκτωβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ, η εικόνα αυτή φανερώνει τη συνέχιση των ανατιμήσεων στην αγορά.
Ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρει ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν την επιμονή του πληθωρισμού στην Ελλάδα, με μια ετήσια αύξηση 3%, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Όπως εξηγεί, οι αιτίες για τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση περιλαμβάνουν το παραγωγικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας, το υψηλότερο κόστος παραγωγής και λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, καθώς και ζητήματα στον τομέα του ανταγωνισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δείκτης τιμών τροφίμων κατέγραψε αύξηση 2,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,4%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης στην ευρωζώνη. Επίσης, οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση 1,7%, δεύτερη υψηλότερη στην περιοχή.
Για το 2024, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,8% και το 2025 στο 2,1%, χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και τροφίμων. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τον δομικό πληθωρισμό να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό παραμένουν παρόντες και επιδεινώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Πηγή: o.t.gr