Εμβολιασμοί σε 45.000 βοοειδή στην Ανατ. Μακεδονία – Θράκη
Related Articles
Στα 45.000 θα ανέλθουν τα εμβολιασμένα ζώα μέχρι τέλους της άλλης εβδομάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών. Η Περιφέρεια αφήνει αιχμές ότι δεν πάρθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή της εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας. Παρόλα αυτά όπως τονίζει τις τελευταίες 15 ημέρες δεν έχει παρατηρηθεί κανένα νέο κρούσμα στην περιοχή του Έβρου, από όπου ξεκίνησε και η είσοδος της νόσου. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για άλλη μια φορά, μετά την Ευλογιά και τον Καταρροϊκό Πυρετό, πλήττεται από ένα νέο επιζωοτικό νόσημα, την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της Χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και μια τριετία τα νοσήματα αυτά προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της Περιφέρειας, με καταστροφικές επιπτώσεις στο εισόδημα των κτηνοτρόφων και στην οικονομία της περιοχής.
Δυστυχώς, όμως, ακόμα μια φορά και παρόλο που από όλους γίνεται αποδεκτό πως η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αποτελούν το ανάχωμα για την προστασία της υπόλοιπης Χώρας αλλά και της Κοινότητας, δεν πάρθηκαν εγκαίρως όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για προληπτικό εμβολιασμό όταν το νόσημα είχε φθάσει στα σύνορά μας με την Τουρκία.
Ακόμα δε και όταν η νόσος εισήλθε στην χώρα και απαιτούνταν έγκαιρος εμβολιασμός του Έβρου και δραστικός περιορισμός της επιζωοτίας, δεν κατέστη δυνατή η επαρκής κεντρική προμήθεια του εμβολίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο, η Περιφέρεια σε άριστη συνεργασία και με δαπάνη των κτηνοτρόφων προωθεί την αγορά της πρώτης παρτίδας των εμβολίων και στη συνέχεια με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό της, αγοράζονται άλλες 36.000 δόσεις με τις οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφτούν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες, πλην της Δράμας. Ταυτόχρονα μετακινεί κτηνιάτρους από όλη την Περιφέρεια και με μια γόνιμη συνεργασία και με ιδιώτες κτηνιάτρους εμβολιάζονται 32.000 βοοειδή μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες.
Τις ημέρες αυτές παρελήφθησαν άλλες 18.000 δόσεις και φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να φθάσουμε τα 45.000 εμβολιασμένα ζώα και ολοκλήρωση του μεγαλυτέρου όγκου των εμβολιασμών έως τα μέσα Νοεμβρίου. Στόχος να εμβολιάσουμε όλα τα βοοειδή στις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες.
Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται στον Έβρο, όπου ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε, καθώς μειώθηκαν θεαματικά τα κλινικά περιστατικά, ενώ εδώ και 15 ημέρες δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα.
Η Περιφέρεια έκανε ένα βήμα παραπάνω προχωρώντας σε εκτεταμένους και εντατικούς ψεκασμούς καταπολέμησης κουνουπιών στην ύπαιθρο σε όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου και σε ένα μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενώ με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά την άμεση μεταβίβαση των πιστώσεων, για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων. Βρίσκεται σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδά της.
Τέλος ο Περιφερειάρχης Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης θέλει δημόσια να ευχαριστήσει όλους τους κτηνοτρόφους για την εξαιρετική συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές, τους ιδιώτες κτηνιάτρους που συνέδραμαν καθοριστικά στην διενέργεια των εμβολιασμών και χωρίς την βοήθειά των οποίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η ολοκλήρωσή τους, καθώς και το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και της Π.Ε Σερρών, που δούλεψαν ακούραστα, πέρα από κάθε λογική ωραρίου, ακόμα και τις αργίες, για την ολοκλήρωση επίπονου αυτού έργου.