Ευρωπαϊκή στήριξη 101,5 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

29 August 2024

Ευρωπαϊκή στήριξη 101,5 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

Related Articles

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στη διάθεση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη προς πέντε ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ευρώπη το 2023. Μεταξύ αυτών, η Ελλάδα θα λάβει 101,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Από το 2002, το Ταμείο έχει διαθέσει περισσότερα από 8,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση 130 καταστροφών σε 24 κράτη μέλη και άλλες χώρες.

Διανομή των κονδυλίων σε πέντε χώρες

Συνολικά, 428,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στη Σλοβενία, 378,8 εκατ. ευρώ στην Ιταλία για τις πλημμύρες στην Εμίλια-Ρομάνια και άλλα 67,8 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες στην Τοσκάνη. Η Αυστρία θα λάβει 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ η Γαλλία θα επωφεληθεί με 46,7 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες στην περιφέρεια Hauts-de-France.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από μεγάλες φυσικές καταστροφές, τονίζοντας ότι η βοήθεια αυτή όχι μόνο ανακουφίζει τις χώρες από τις έκτακτες ανάγκες, αλλά και συμβάλλει στην ανοικοδόμηση με καλύτερες προδιαγραφές, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης

Η χρηματοδότηση από το ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, όπως η επισκευή κατεστραμμένων υποδομών, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι επιχειρήσεις καθαρισμού. Μετά την έγκριση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η χρηματοδότηση θα εκταμιευθεί άμεσα προς τις πληγείσες χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των έργων αποκατάστασης για την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών.

Αυτή η οικονομική ενίσχυση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνεργασία σε καιρούς κρίσης.
Πηγή: etheas.gr

29 August 2024
Banner