Τέλος στην παράταση για τις νέες ταμειακές μηχανές – Ξεκινούν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

28 August 2024

Τέλος στην παράταση για τις νέες ταμειακές μηχανές –  Ξεκινούν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Σε λιγότερο από τρεις μέρες λήγει η σιωπηρή παράταση που δόθηκε στους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.) για την αντικατάσταση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών με τις νέες, «έξυπνες» ταμειακές συσκευές. Με την έναρξη του νέου μήνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι οι επαγγελματίες έχουν συμμορφωθεί με τις νέες φορολογικές απαιτήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και η πλειονότητα των επαγγελματιών έχει ήδη προβεί στην αναγκαία αντικατάσταση, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές χιλιάδες επιχειρήσεων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές έχουν ήδη αντικατασταθεί, ενώ 5.000 έως 8.000 επιχειρήσεις παραμένουν εκτός συμμόρφωσης, λόγω ζητημάτων όπως η έλλειψη διαθέσιμων τεχνικών.

Οι νέες ταμειακές μηχανές έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την αποτροπή πρακτικών φοροδιαφυγής, προσφέροντας σημαντικές καινοτομίες. Για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κλείσουν ταμείο εάν υπάρχουν ανοιχτά τραπέζια ή δελτία παραγγελίας που δεν έχουν καταχωρηθεί. Η εκτύπωση αποδείξεων γίνεται μόνο μέσω του ενσωματωμένου εκτυπωτή, ενώ οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι προς έκδοση αποδείξεις καταγράφονται στη φορολογική μνήμη. Επιπλέον, η λειτουργία «Ζ» (κλείσιμο ταμείου) ενεργοποιείται μόνο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια, εξασφαλίζοντας ότι όλες οι συναλλαγές θα καταγραφούν και θα δηλωθούν.

Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι κατά τον Σεπτέμβριο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα μπαρ και τα εστιατόρια, με στόχο την ανίχνευση τυχόν μη διαβίβασης αποδείξεων στο σύστημα e-send και τη διασταύρωσή τους με τα στοιχεία των POS. Οι επαγγελματίες που εμπίπτουν στην υποχρέωση χρήσης των νέων ταμειακών είναι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες σε:

  • Εστιατόρια και καφετέριες με πλήρη εξυπηρέτηση.
  • Εστιατόρια σε ξενοδοχεία.
  • Ταβέρνες, ψαροταβέρνες και ψησταριές, με ή χωρίς ζωντανή μουσική.
  • Εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (fast food).
  • Κέντρα διασκέδασης και κοσμικές ταβέρνες.
  • Οινοεστιατόρια και οινομαγειρεία.
  • Πιτσαρίες, ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα.
  • Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα και ζυθοπωλεία.
  • Σνακ μπαρ με εξυπηρέτηση στο τραπέζι.

Ωστόσο, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός από τα τουριστικά θέρετρα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 15% των εσόδων τους, εάν εκδίδουν παραστατικά από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό.

Το θέμα της φοροδιαφυγής στην εστίαση αποτελεί προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ, και η εφαρμογή των νέων ταμειακών μηχανών αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες εσόδων για το κράτος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιο ανταγωνισμό στον κλάδο. Με την προθεσμία να λήγει, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες.
Πηγή: ertnews.gr

28 August 2024
Banner