Υπεγράφη απόφαση για τη στήριξη των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων

23 August 2024

Υπεγράφη απόφαση για τη στήριξη των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, προχώρησε στην υπογραφή της απόφασης που καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-1.5. Αυτή η παρέμβαση, που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, στοχεύει στη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.

Η απόφαση προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των κατόχων αυτών των φυλών, ενθαρρύνοντας τη διατήρηση και αύξηση των πληθυσμών τους. Με τον τρόπο αυτό, προωθείται η βιοποικιλότητα στον τομέα της ζωικής παραγωγής και υποστηρίζεται η αειφόρος ανάπτυξη και περιβαλλοντική ισορροπία.

Η παρέμβαση καλύπτει το σύνολο της χώρας, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι κατέχουν αυτόχθονες φυλές που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες περιοχές. Η ενίσχυση αφορά κυρίως θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, καταγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών, με εξαίρεση τους ίππους, όπου επιδοτούνται και τα αρσενικά ζώα.

Το ετήσιο ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος, κυμαίνεται από 371 έως 629 ευρώ ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, ανάλογα με το είδος του ζώου και τη διατήρηση της απαιτούμενης αναλογίας μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας τόνισε: «Στεκόμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους, υποστηρίζοντας τις αυτόχθονες φυλές που απειλούνται με εξαφάνιση. Διασφαλίζουμε τη βιοποικιλότητα στον τομέα της ζωικής παραγωγής και προωθούμε την αειφόρο ανάπτυξη και περιβαλλοντική ισορροπία».

23 August 2024
Banner