ΑΑΔΕ: 48.000 έλεγχοι, 490 λουκέτα σε επιχειρήσεις

20 August 2024

ΑΑΔΕ: 48.000 έλεγχοι, 490 λουκέτα σε επιχειρήσεις

Related Articles

Περισσότερους από 48.000 φορολογικούς ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει έως σήμερα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, αποκαλύφθηκε αποκρυβείσα αξία άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους πάνω από 1,34 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε 628 περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας 490 επιχειρήσεων, ενώ στις υπόλοιπες 138 περιπτώσεις επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

Η ΑΑΔΕ, μέσω ανακοινώσεώς της, υπογραμμίζει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός της, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την εξασφάλιση των δημόσιων εσόδων, έχει δώσει προτεραιότητα στη διενέργεια εκτεταμένων φορολογικών ελέγχων σε όλη τη χώρα και σε διάφορους κλάδους, με στόχο την πραγματοποίηση τουλάχιστον 40.000 επιτόπιων ελέγχων.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει το δυναμικό των ελεγκτών στα νησιά, εστιάζοντας σε τουριστικούς προορισμούς και σε κλάδους με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Οι ελεγκτές μετακινούνται σε διαφορετικές περιοχές, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από ελεγκτές εκτός της τοπικής τους αρμοδιότητας.

Οι ελεγκτές διαθέτουν tablet με το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive, που τους παρέχει άμεση πρόσβαση σε στοιχεία των ελεγχόμενων, διευκολύνοντας έτσι την εργασία τους. Τα κλιμάκια υποστηρίζονται από ειδική επιχειρησιακή ομάδα της ΑΑΔΕ, η οποία χρησιμοποιεί εξελιγμένο λογισμικό για να εντοπίζει περιοχές όπου απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων.

Τέλος, η ΑΑΔΕ αξιοποιεί την πλατφόρμα Καταγγελίες Πολιτών και την εφαρμογή Appodixi για τη συγκέντρωση πληροφοριών που συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από το e-send και τα POS, επιτρέπουν την αποτελεσματική διεξαγωγή των ελέγχων.
Πηγή: ertnews.gr

20 August 2024
Banner