Έκκληση ΕΔΟΤΟΚΚ: Να επιτραπούν οι σφαγές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα πανώλης

09 August 2024

Έκκληση ΕΔΟΤΟΚΚ: Να επιτραπούν οι σφαγές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα πανώλης

Επείγουσα έκκληση να αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας των σφαγείων στις περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων, απευθύνει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στους τομείς της Αιγοπροβατοτροφίας και του Βόειου Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Γιάννης Φασουλάς. Με την ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής επισημαίνει το «παράδοξο» να διακινούνται στη χώρα μας σφάγια από τη Ρουμανία, όπου επίσης έχουν σημειωθεί κρούσματα της ζωονόσου και δεκάδες χιλιάδες ζώα έχουν οδηγηθεί σε σφαγή, ενώ χιλιάδες ζώα βρίσκονται σταβλισμένα προς σφαγή σε σταβλικές εγκαταστάσεις της χώρας μας και ενώ δεν νοσούν, δεν μπορούν να σφαγούν λόγω της γενικευμένης απαγόρευσης που έχει επιβάλλει το ΥΠΑΑΤ.

Όπως επισημένει ο πρόεδρος, «η ΕΔΟΤΟΚΚ παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της πρωτοεμφανιζόμενης στην Ελλάδα ασθένειας PPR (πανώλης) των Αιγοπροβάτων.

Αυτή τη στιγμή, πέραν της υγειονομικής κρίσης, βιώνουμε και μια άνευ προηγουμένου  κρίση βιωσιμότητας της εγχώριας παραγωγής και εμπορικής αλυσίδας του κρέατος η οποία είναι αποτέλεσμα της απαγόρευσης λειτουργίας  των σφαγείων.

Από τις 11 Ιουλίου που εμφανίστηκε η ασθένεια έχουν περάσει 30 ημέρες.  Η ασθένεια έχει επωάσει, δεν υπάρχει λόγος τα ζώα που έχουν έρθει εξαρχής για σφαγή στα σφαγεία να κρατούνται ζωντανά. Πρέπει να σφαγούν άμεσα. Όσο κρατάμε ζωντανά υγιή ζώα κινδυνεύουν  και αυτά να μολυνθούν και παράλληλα δημιουργούμε έλλειψη στην αγορά.

Αφού μετά τους επαναλαμβανόμενους ελέγχους έχει βγεί PCR αρνητικό και ο προορισμός τους ήταν η σφαγή πρέπει να σφαγούν. Με αυτόν το τρόπο μειώνεται και ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας.

Με δεδομένο ότι το κρέας είναι ασφαλές για κατανάλωση, όπως έχουν εξάλου διαβεβαιώσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε άρση της απαγόρευσης σφαγής και να επιτραπεί η λειτουργία των σφαγείων σε περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια ώρα που ισχύει πλήρες απαγορευτικό σφαγών στην Ελλάδα, επιτρέπονται εισαγωγές κρεάτων ακόμα και από περιοχές της Ρουμανίας που έχουν πληγεί από την PPR, ενώ δεν υπάρχουν παρόμοιες οδηγίες για άλλες χώρες που πιθανόν να έχουν και αυτές ενεργά κρούσματα.

Ως εκ τούτου, η ΕΔΟΤΟΚΚ απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά.

Η προστασία της εγχώριας παραγωγής και της εμπορικής αλυσίδας του κρέατος είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της Χώρας».

Να αποζημιωθούν και τα σφαγεία

Εντωμεταξύ πέρα από την αποζημίωση που έχει δρομολογηθεί από το ΥΠΑΑΤ με αίτημά του προς την Κομισιόν για τους παραγωγούς, εγείρεται θέμα αποζημίωσης και των σφαγείων, τα οποία εδώ και ένα μήνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της απαγόρευσης σφαγής αιγοπροβάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λειτουργικά τους έξοδα τα οποία τρέχουν κανονικά.

09 August 2024
Banner