Επανεμφάνιση του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ιταλία

03 August 2024

Επανεμφάνιση του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ιταλία

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), καθώς και στην Ιταλία ο ιός έχει επανεμφανιστεί σε εκτροφές χοίρων. Στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας, έξι φάρμες έχουν αναφέρει κρούσματα, με τουλάχιστον 76 χοίρους να έχουν μολυνθεί.

Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις επαρχίες του Μιλάνου και της Παβίας, της Νοβάρας και της Πιατσέντζα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομερείς πληροφορίες για το μέγεθος των μολυσμένων φαρμών.

Το πρώτο ξέσπασμα άρχισε στις 24 Ιουλίου σε εκτροφή κοντά στην Τρεκάτε, επαρχία Νοβάρα. Ανάλογα με την πηγή, είτε ένας είτε τρεις χοίροι είχαν πεθάνει λόγω του ιού ASF. Τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας έπρεπε να θανατωθούν, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα κρούσματα.

Συνολικά, σε όλη την Ιταλία, 23 φάρμες έχουν αναφέρει μόλυνση με τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, γονότυπου ΙΙ, από τότε που ο ιός έφτασε στον πληθυσμό των αγριόχοιρων της Ιταλίας το 2021. Ο ιός ASF, γονότυπου Ι, έχει ενδημικό χαρακτήρα στο νησί της Σαρδηνίας εδώ και δεκαετίες.

03 August 2024
Banner