Νίκος Χαρδαλιάς: Σε απόλυτη ετοιμότητα οι υπηρεσίες για την πανώλη των αιγοπροβάτων – Μέτρα και απαγορεύσεις

31 July 2024

Νίκος Χαρδαλιάς: Σε απόλυτη ετοιμότητα οι υπηρεσίες για την πανώλη των αιγοπροβάτων – Μέτρα και απαγορεύσεις

Related Articles

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο. Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, ενεργοποίησε άμεσα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες διεξάγουν συνεχείς και λεπτομερείς ελέγχους.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας, με στόχο την εξάλειψη της νόσου. Τα μέτρα επικεντρώνονται στον άμεσο εντοπισμό νέων κρουσμάτων, την ταχεία θανάτωση των νοσούντων ζώων εντός 24 ωρών και τον εντατικό έλεγχο με πολλές κινητές μονάδες.

Η ζώνη προστασίας ορίστηκε στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ απαγορεύτηκε η μετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και θερινή βόσκηση σε όλη την Αττική.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη συγκροτήσει τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), με όλους τους κτηνιάτρους σε ετοιμότητα. Δύο επιπλέον εργαστήρια επιστρατεύτηκαν για την ταχύτερη επεξεργασία δειγμάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Καραντίνα σε κτηνοτροφικές μονάδες

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας, υπό την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δήμητρα Αγγελάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Κλεάνθη Βαρελά, βρίσκονται επιτόπου για ελέγχους και άμεση συνεργασία με τους κτηνοτρόφους.

Πριν από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, έχουν πραγματοποιηθεί 23 αποτεφρώσεις ζώων στη Δυτική Αττική σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, και η μονάδα έχει τεθεί σε καραντίνα.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και εμπόρων ζωοτροφών της Αττικής, καλώντας τους να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα. Οι κτηνοτρόφοι δικαιούνται όλες τις αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική οδηγία.

Με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα προϊόντα αιγοτροφίας (γάλα και κρέας) διακινούνται κανονικά, τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς: το γάλα παστεριώνεται στους 72 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται μετά από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση και απόλυτη επιφυλακή. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αναβαθμίσαμε άμεσα τα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται στο πεδίο για διαρκείς και επιτόπιους ελέγχους. Ζητούμε τη συνεργασία όλων, ειδικά των κτηνοτρόφων μας».

31 July 2024
Banner