Έρευνα ΕΒΕΑ: Επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις-μέλη – Προβληματισμός στις ΜμΕ

26 July 2024

Έρευνα ΕΒΕΑ: Επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις-μέλη – Προβληματισμός στις ΜμΕ

Οι μισές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου διαθέτουν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν επενδυτικά πλάνα, ενώ 1 στις 2 από αυτές προγραμματίζουν σημαντικές επενδύσεις. Αυτό το ποσοστό φτάνει το 60% για επιχειρήσεις με 11-50 εργαζόμενους και το 90% για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Η έρευνα «Παλμός ελληνικής επιχειρηματικότητας» του ΕΒΕΑ και της Deloitte για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, στην οποία συμμετείχαν 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δείχνει ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο αισιόδοξες για την οικονομία σε σχέση με τις μικρότερες.

Επίσης, πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ειδικά στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των ΤΠΕ και της μεταποίησης. Αντίθετα, στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών, της υγείας και των κατασκευών, η εξαγωγική δραστηριότητα είναι περιορισμένη.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης περισσότερο από την πράσινη μετάβαση, αν και σημειώνεται πρόοδος στη διάθεση τεχνογνωσίας για πράσινες πρακτικές.

Το προηγούμενο τρίμηνο, οι τομείς της μεταποίησης και των ΤΠΕ σημείωσαν αύξηση κύκλου εργασιών, ενώ οι τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ευκαιρίες, ενώ ο Νίκος Χριστοδούλου από τη Deloitte επεσήμανε την αισιοδοξία και τη σταθερότητα στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

26 July 2024
Banner