Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ζητούν διαφάνεια και υψηλά πρότυπα ποιότητας στα τρόφιμα

25 July 2024

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ζητούν διαφάνεια και υψηλά πρότυπα ποιότητας στα τρόφιμα

Σε μια εποχή που η διατροφή και η ασφάλεια των τροφίμων βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απαιτούν αυξημένη διαφάνεια και αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και βιωσιμότητας για τα προϊόντα που καταναλώνουν.

Οι καταναλωτές της Ευρώπης ζητούν πρόσβαση σε σαφείς πληροφορίες για την προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν. Συγκεκριμένα, επιθυμούν η προέλευση όλων των προϊόντων που εισέρχονται στην κοινή αγορά να αναγράφεται ξεκάθαρα και ρητά. Παράλληλα, αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να πληρούν τα περιβαλλοντικά, υγειονομικά και εργασιακά πρότυπα που ισχύουν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ώστε να προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών και του πλανήτη.

Αναθεώρηση κανονισμών και ενίσχυση ελέγχων

Η αναθεώρηση του Τελωνειακού Κώδικα της Ένωσης και των κανονισμών για την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές αποτελεί κεντρικό σημείο της συζήτησης. Οι αλλαγές στο κριτήριο τελευταίας επεξεργασίας (Άρθρο 60(2) του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013) και του τόπου προέλευσης (Άρθρο 2(2)(γ) του Κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011) είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της παραπλάνησης των καταναλωτών σχετικά με την προέλευση των προϊόντων.

Η αρχή της αμοιβαιότητας προτείνεται ως μέτρο για να απαγορεύεται η εισαγωγή τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία με ουσίες και μεθόδους απαγορευμένες στην Ευρώπη. Τα άρθρα της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) υποστηρίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών μέσω αυτής της αρχής.

Αύξηση των ελέγχων στα σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα για τα τρόφιμα που εισέρχονται στις αγορές της. Οι τακτικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται με βάση εκτίμηση κινδύνου, προκειμένου να περιοριστούν οι απάτες με τρόφιμα που βλάπτουν τους αγρότες και τους καταναλωτές. Αυτοί οι έλεγχοι είναι κρίσιμοι για την πρόληψη κινδύνων για τη δημόσια υγεία και για την εξασφάλιση δικαιοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές.

Υποχρέωση ένδειξης της προέλευσης

Η υποχρέωση ένδειξης της προέλευσης όλων των τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη της απάτης, την προστασία της δημόσιας υγείας και την εγγύηση του δικαιώματος των καταναλωτών στην πληροφόρηση. Η σαφής αναφορά της χώρας προέλευσης ή του τόπου προέλευσης αποτρέπει τη σύγχυση των καταναλωτών και διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς και αξιόπιστες.

Συνολικά, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ζητούν να τηρηθούν αυστηρά πρότυπα διαφάνειας και ποιότητας στα τρόφιμα που καταναλώνουν. Η αναθεώρηση των κανονισμών και η ενίσχυση των ελέγχων αποτελούν βασικά βήματα για την επίτευξη αυτών των στόχων, προστατεύοντας τόσο την υγεία των καταναλωτών όσο και το περιβάλλον.

Πηγή: europa.eu

25 July 2024
Banner