Φωτοβολταϊκά σε κτηνοτροφική γη στον Τύρναβο ξεσηκώνει Δήμο και κτηνοτρόφους

24 July 2024

Φωτοβολταϊκά σε κτηνοτροφική γη στον Τύρναβο ξεσηκώνει Δήμο και κτηνοτρόφους

Related Articles

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου, με ομόφωνη απόφαση, εξέφρασε την αρνητική του στάση απέναντι στην κατασκευή δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων γύρω από την Περαχώρα.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των πάρκων θα πλήξει 25 οικογένειες κτηνοτρόφων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι στον τομέα. Σε έγγραφο της Επιτροπής Αγώνα των κτηνοτρόφων της Περαχώρας που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι το ένα πάρκο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε λιβάδι που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για κτηνοτροφία. Το δεύτερο πάρκο θα κατασκευαστεί εν μέρει σε δημοτική γη του Δήμου.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην παραχωρήσει ή εκμισθώσει τη γη για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων. Με αυτή την απόφαση, το Συμβούλιο στηρίζει ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους της Περαχώρας.

Οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν ότι δεν είναι αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, και υποστηρίζουν την πρόταση εγκατάστασης τους στις στέγες των μονάδων τους για μείωση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, αντιτίθενται στην κατασκευή των πάρκων σε περιοχές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για κτηνοτροφία, καθώς αυτό θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους.

Συμπερασματικά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου αποφάσισε ομόφωνα να αντιταχθεί στην κατασκευή των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων γύρω από την Περαχώρα, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στους τοπικούς κτηνοτρόφους.

Β. Κόκκαλης: Προβλήματα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα

Σ' αυτό το σημαντικό ζήτημα που προκύπτει από τη σχεδιαζόμενη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 900 στρεμμάτων στην Περαχώρα Τυρνάβου, όπου βοσκούν πάνω από 12.000 πρόβατα, τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης. Με αναφορά του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο κ. Κόκκαλης αναδεικνύει τις ανησυχίες των κατοίκων.

Ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του tirnavospress.gr, το οποίο εκφράζει την ανησυχία των κατοίκων της Περαχώρας Τυρνάβου σχετικά με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου κοντά στο χωριό τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκτάσεις αυτές προορίζονταν για κτηνοτρόφους και η δέσμευσή τους για ΑΠΕ ακυρώνει τις επενδύσεις των κατοίκων. Αυτό θα υποβαθμίσει το χωριό, καθώς πάνω από 12.000 πρόβατα βόσκουν στις εν λόγω εκτάσεις, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Τονίζεται ότι οι βοσκήσιμες εκτάσεις μειώνονται δραστικά, καθώς αυτές προορίζονται για παραχωρήσεις σε κτηνοτρόφους. Επιπλέον, η ποιότητα ζωής των κατοίκων υποβαθμίζεται, δεδομένου ότι οι εκτάσεις για το φωτοβολταϊκό πάρκο βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό.

24 July 2024
Banner