Καινούργιο επενδυτικό ταμείο για ΜμΕ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης

02 July 2024

Καινούργιο επενδυτικό ταμείο για ΜμΕ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Related Articles

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, δημιουργείται νέο Επενδυτικό Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε.

Η σημασία της ίδρυσης του Επενδυτικού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (private equity fund) με την ονομασία EOS Hellenic Renaissance Fund II (EOS II Fund) τονίζεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Κύριος επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ, με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», μέσω του προγράμματος “Q-Equity”. Στο Ταμείο συμμετέχουν επίσης θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και ξένων τραπεζών.

Το EOS II Fund στοχεύει σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100 εκατομμύρια ευρώ και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους. Αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τα αρχικά επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund ανέρχονται σε 219 εκατομμύρια ευρώ (first closing) και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ταμείο θα αξιοποιήσει την επιτυχία του EOS I Fund, οι επενδύσεις του οποίου από το 2018 έως σήμερα δημιούργησαν περίπου 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε: «Καλωσορίζουμε την ίδρυση του EOS II Fund, του μεγαλύτερου growth fund του χαρτοφυλακίου της ΕΑΤΕ, που ιδρύεται μέσω του προγράμματος “Q-Equity” της πλατφόρμας ιδίων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Αυτή η ενέργεια, σε συνέχεια των δράσεων της ΕΑΤΕ για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες επιτυχημένες επενδύσεις προς όφελος των ελληνικών ΜμΕ σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, δήλωσαν: «Η ΕΑΤΕ αποτελεί την Πλατφόρμα Ιδίων Κεφαλαίων του ΤΑΑ – Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για το EOS II Fund, με πόρους του ΤΑΑ μέσω του προγράμματος “Q-Equity”, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για το 27ο και μεγαλύτερο fund του χαρτοφυλακίου μας. Η εγχώρια αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν αυξάνει απλά σε μεγέθη, αλλά βελτιώνει συνεχώς και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών του οικοσυστήματος. Με την Ελλάδα να διαθέτει τις κατάλληλες ευκαιρίες και το επιχειρηματικό ταλέντο, από την πλευρά μας στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τοποθετούμε το ελληνικό οικοσύστημα στο ραντάρ του επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Πηγή: ertnews.gr

02 July 2024
Banner