Στη Φινλανδία για πρώτη φορά το εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους

26 June 2024

Στη Φινλανδία για πρώτη φορά το εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους

Η Φινλανδία σχεδιάζει να προσφέρει προληπτικό εμβολιασμό για τη γρίπη των πτηνών ήδη από την επόμενη εβδομάδα σε ορισμένους εργαζόμενους που έχουν εκτεθεί σε ζώα, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές την Τρίτη, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη στον κόσμο που μπαίνει σ' αυτή τη διαδικασία.

Η σκανδιναβική χώρα έχει αγοράσει εμβόλια για 10.000 άτομα, καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο ενέσεις. Η αυστραλιανή εταιρεία η οποία έχει προμηθεύσει τα εμβόλια, δήλωσε στο Reuters ότι η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει το εμβόλιο.

"Το εμβόλιο θα προσφέρεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων συνθηκών", δήλωσε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL).

Το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών έχει σκοτώσει ή προκαλέσει τη σφαγή εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ορισμένες περιπτώσεις και στους ανθρώπους. Παρ' όλα αυτά, Φινλανδία δεν έχει εντοπίσει τον ιό στους ανθρώπους, ανέφερε το THL. Ωστόσο, η χώρα είναι πρόθυμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς δεδομένων των κινδύνων μετάδοσης από τα εκτροφεία γούνας.

"Οι συνθήκες στη Φινλανδία είναι πολύ διαφορετικές, καθώς έχουμε εκτροφεία γούνας όπου τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με την άγρια ζωή", δήλωσε η αρχίατρος Hanna Nohynek στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

Εκτεταμένες εξάρσεις γρίπης των πτηνών μεταξύ μινκ και αλεπούδων στα υπαίθρια εκτροφεία γούνας της Φινλανδίας οδήγησαν στη σφαγή περίπου 485.000 ζώων πέρυσι για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού μεταξύ των ζώων αλλά και στους ανθρώπους. Οι εμβολιασμοί, πιθανότατα, θα ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα σε τουλάχιστον ορισμένα μέρη της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία δήλωσε ότι προμηθεύτηκε εμβόλια για άτομα που θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο, όπως εργαζόμενοι σε εκτροφεία γούνας και πουλερικών, τεχνικοί εργαστηρίων που χειρίζονται δείγματα γρίπης των πτηνών και κτηνίατροι που εργάζονται ως επιθεωρητές ζώων σε περιοχές όπου βρίσκονται εκτροφεία γούνας. Επίσης, άτομα που εργάζονται σε καταφύγια για άγρια πουλιά, σε εκτροφεία ζώων ή στον καθαρισμό εγκαταστάσεων, όπως μονάδες επεξεργασίας παραπροϊόντων ζώων, θα προσφερθούν επίσης εμβόλια, ανέφερε το THL.

Πηγή: reuters.com

26 June 2024
Banner