Aύξηση 25% στη χονδρική τιμή του ρεύματος

17 June 2024

Aύξηση 25% στη χονδρική τιμή του ρεύματος

Related Articles

Η Ελλάδα ξανά στην πρώτη θέση (τη μοιράζεται με την Ιταλία) στην ακρίβεια του ρεύματος με χονδρεμπορική τιμή 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια μέρα (Σάββατο) που σημειώθηκε αυτή η τιμή στη χώρα μας, η αντίστοιχη στη Γερμανία ήταν 8 ευρώ, στην Ισπανία 20 ευρώ.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Ιούνιο έχει ήδη αυξηθεί κατά 18% σε σύγκριση με τον Μάιο, ενώ το περασμένο Σάββατο κατέγραψε αύξηση 25%, παρά τη μείωση της ζήτησης.

Υπάρχει ένας κανόνας στις αγορές ηλεκτρισμού ω που λειτουργούν με περιορισμένο ανταγωνισμό, ο οποίος υπαγορεύει οι τιμές να πέφτουν τα σαββατοκύριακα λόγω μειωμένης ζήτησης, καθώς λειτουργούν λιγότερες βιομηχανίες και γραφεία. Αυτή η τάση ακολουθήθηκε τα προηγούμενα Σάββατα του Ιουνίου, μέχρι που φτάσαμε στις 15/6 όπου αυτός ο κανόνας καταστρατηγήθηκε και έτσι η τιμή αυξήθηκε κατά 25%, φτάνοντας τα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η χονδρεμπορική τιμή σήμερα αυξάνεται κατά 30%, φτάνοντας τα 117,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ο μέσος όρος από την αρχή του μήνα ανέρχεται στα 96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον Ιούνιο να χαρακτηρίζεται ως μήνας με ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας. Ήη έχει καταγραφεί μέση αύξηση 18% σε σύγκριση με τη μέση τιμή του Μαΐου, η οποία ήταν 81,65 ευρώ και αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια καθώς  αυξάνεται η ζήτηση και οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει, όμως, αυτή τη στιγμή είναι πώς θα εξελιχθουν οι τιμές μετά την 1η Ιουλίου 2024, όταν θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια για τον επόμενο μήνα.

Πηγή: efsyn.gr

17 June 2024
Banner