Συνεχίζονται οι αδασμολόγητες εισαγωγές από την Ουκρανία έως τον Ιούνιο του 2025 – Έκτακτος μηχανισμός για πουλερικά, αβγά και δημητριακά
Related Articles
Την ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. έως τις 5 Ιουνίου 2025, επιβεβαίωσαν χθες οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επίσης, η Ε.Ε. προκειμένου να «προλάβει» ενδεχόμενες αντιδράσεις κάποιων κρατών-μελών της από τη συνεχίζομενη εμπορική πολιτική υπέρ της Ουκρανίας, αποφάσισε να ενισχύσει την προστασία των ευαίσθητων γεωργικών προϊόντων με την ενίσχυση των διασφαλίσεων που περιλαμβάνονται ήδη στα ήδη εφαρμοζόμενα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα προστεθεί επίσης μια νέα αυτόματη διασφάλιση για ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα, όπως τα πουλερικά, τα αβγά, η ζάχαρη, η βρώμη, ο αραβόσιτος, το σιμιγδάλι και το μέλι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. «τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ) θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να συνεχίσει να παράγει δικά της έσοδα από τις εμπορικές ροές με την ΕΕ, γεγονός που είναι σημαντικό για τη στήριξη της οικονομίας της. Σε συνδυασμό με την εκτεταμένη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη της ΕΕ, τούτο θα βοηθήσει την Ουκρανία στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψή της, καθώς και στη σταδιακή ένταξή της στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.».
Συγκεκριμένα, ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 6 Ιουνίου 2024 έως τις 5 Ιουνίου 2025 και αφορά τη συνέχιση της αναστολής όλων των εκκρεμών τελωνειακών δασμών και ποσοστώσεων βάσει του τίτλου IV της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ουκρανίας (DCFTA), ενώ θα περιλαμβάνει επίσης δύο μηχανισμούς διασφάλισης για την προστασία της αγοράς της Ε.Ε.:
- Ενισχυμένη έκδοση του υφιστάμενου μηχανισμού, η οποία θα εφαρμόζεται βάσει τακτικής παρακολούθησης, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέπει στην Επιτροπή να επιβάλλει οποιοδήποτε μέτρο εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- Έναν νέο, αυτόματο μηχανισμό διασφάλισης που θα υποχρεώνει την Επιτροπή να επαναφέρει δασμολογικές ποσοστώσεις εάν οι εισαγωγές πουλερικών, αυγών, ζάχαρης, βρώμης, αραβοσίτου, σιμιγδαλιού και μελιού υπερβαίνουν τον αριθμητικό μέσο όρο των ποσοτήτων που εισήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το 2022 και το 2023.