Ο ΥΠΑΑΤ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με θέμα την ΚΑΠ – Συζήτηση με τον Επίτροπο Γεωργίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

27 May 2024

Ο ΥΠΑΑΤ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με θέμα την ΚΑΠ – Συζήτηση με τον Επίτροπο  Γεωργίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο οποίο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι με τον οποίο θα συζητήσουν το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, διεξοδικά.

Όσον αφορά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας ο υπουργός θα εκφράσει την ικανοποίηση του για το νέο Κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ετέθη σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2024, θα υπογραμμίσει ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης του.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΑΑΤ ζητά :

  1. Την δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα.
  2. Τη μείωση των οικολογικών σχημάτων από τα 33 που είναι σήμερα με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας
  3. Τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να μπορέσει να απορροφήσει το κάθε κράτος το μέγιστο των πόρων που δικαιούται.

Ο νέος Κανονισμός της ΚΑΠ που τέθηκε σε εφαρμογή, καλύπτει ως ένα ικανό βαθμό τις ελληνικές θέσεις καθώς προβλέπει εξαίρεση από την αγρανάπαυση και για το τρέχον έτος και μείωση του όγκου των ελέγχων στις καλλιέργειες κάτω από 100 στρέμματα, που αφορά το 85% των ελληνικών καλλιεργειών.

27 May 2024
Banner