Η βελγική βιομηχανία κρέατος αμφισβητεί το σχέδιο βιωσιμότητας της Ε.Ε.
Related Articles
H στρατηγική από το Κτήμα στο Πιάτο που προωθεί η Ε.Ε. που βασίζεται σε κανονισμούς βιωσιμότητας είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανία τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά, ο βελγικός τομέας κρέατος βάζει τα ερωτηματικά του ως προς τα σχέδια της Ε.Ε., κατά πόσο αυτά είναι ρεαλιστικά ή εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη φιλοδοξία.
Σύμφωνα με τους ομιλητές στη συνάντηση του Γραφείου Κρέατος του Βελγίου στις Βρυξέλλες που έγινε πρόσφατα, η αυστηρή επιστημονική τεκμηρίωση είναι το κλειδί για τον καθορισμό στόχων βιωσιμότητας. Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Michael Gore, διευθύνων σύμβουλος της FEBEV, της Εθνικής Εμπορικής Ένωσης Κόκκινου Κρέατος του Βελγίου, ο Joris Coenen, διευθυντής στο Βελγικού Γραφείου Κρέατος και η Hélène Simonin, διευθύντρια Βιωσιμότητας και Επισιτιστικής Πολιτικής στο European Livestock and Meat Trades Union οι οποίοι μίλησαν για έλλειψη γνώσης της βιομηχανίας τροφίμων μεταξύ των ανώτερων κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για την ανάγκη για μια πιο επιστημονική προσέγγιση της βιωσιμότητας.
Ως μέρος της στρατηγικής της από το Κτήμα στο Πιάτο η Ε.Ε. στοχεύει να έχει 25% βιολογικές γεωργικές εκτάσεις έως το 2030. Σύμφωνα με την Ε.Ε., η γη που καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο έχει 30% μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από τη γη που δεν είναι, είναι ωφέλιμη για την υγεία του εδάφους, έχει ακόμη και οφέλη στην καλή μεταχείριση των ζώων. Ωστόσο, οι ομιλητές στις Βρυξέλλες επέκριναν έντονα τον στόχο της Ε.Ε. Ο Coenen του Γραφείου Κρέατος του Βελγίου πρότεινε ότι «το πρόβλημα προέρχεται επίσης από τον καθορισμό λανθασμένων στόχων. Το 25% της γης θα έπρεπε να είναι βιολογικό ακριβώς έτσι; Δεν είναι ρεαλιστικό».
«Αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε φιλοδοξία», πρόσθεσε ο Σιμόνιν του Ευρωπαϊκού Συνδικάτου Ζώων και Κρέατος. «Έχουν μια ιδέα για το τι θέλουν, αλλά δεν έχουν πολιτική πίσω από αυτό».
Οι ομιλητές επέκριναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη κατανόησης του τρόπου λειτουργίας της βιομηχανίας τροφίμων. «Οι πολιτικοί δεν έχουν κατανόηση της γεωπονικής δυναμικής για να θέσουν ισχυρούς στόχους», πρότεινε ο Coenen και συνέχισε: «Ο καθορισμός στόχων όπως το να είσαι 25% βιολογικός έως το 2030, είναι κατά τη γνώμη του επιζήμιο για τον γενικό στόχο της βιωσιμότητας εξαρχής, καθώς δεν είναι ρεαλιστικό. Αντίθετα, η παρακολούθηση βιωσιμότητας περιλαμβάνει τη συμβολή όσων ανήκουν στον κλάδο, καθώς και των ίδιων των αγροτών».
Οι τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων κυμάνθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή πως οι στόχοι δεν είναι πάντα εφικτοί, διότι τα επιστημονικά επιχειρήματα είναι ανεπαρκή αφενός και αφετέρου δεν υπάρχει η διάθεση από πλευράς της Ε.Ε. να ακούσει και την αντίθετη άποψη. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Gore του FEBEV. «Μπορούμε να φέρουμε πληροφορίες, μπορούμε να εξηγήσουμε ότι μερικές φορές υπάρχει απροθυμία να ακούσουμε τα δεδομένα. Αυτό είναι για μένα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι πως απλώς δεν έχουμε τα σωστά δεδομένα, είναι πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε. Οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις δεν θέλουν να ακούσουν αυτά που έχουμε να πούμε».
Πηγή: foodnavigator.com