Γιάννης Μπούρας: Τα χειρότερα έχουν περάσει, άμεσος στόχος να αντιμετωπίσουμε την πανώλη
Related Articles
Με πτώση παραγωγής γύρω στο 15% θα κλείσει η διετία 2022-23, ως αποτέλεσμα της διπλής κρίσης κορωνοϊού - δημητριακών, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσιάζει ο Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλά για τον μεγάλο ανταγωνισμό που δέχεται η εγχώρια χοιροτροφία από τα Βαλκάνια, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία έχει εισέλθει πλέον στη χώρα.
Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο Meat News Ιουλίου - Αυγούστου (Νο 117)
Meat News: Κύριε Μπούρα δώστε μας μια εικόνα της ελληνικής χοιροτροφίας.
Γ. Μπούρας: Την τελευταία δεκαετία με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η παραγωγή στη χώρα μας είναι σταθερή, παρά το γεγονός ότι υπήρχε έξοδος κάποιων επιχειρήσεων, μικρών κατά βάση. Η δική μας ανάλυση είναι ότι παρά την έξοδο από τον κλάδο κάποιων μικρών εκμεταλλεύσεων, άλλες μεγάλωσαν και κυρίως βελτιώθηκε η παραγωγικότητα. Έτσι η παραγωγή είναι σταθερή για αρκετά χρόνια στο 1,14 – 1,17 εκατομμύρια σφαγές το χρόνο. Δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο τα χοιρινά που φεύγουν ζωντανά στην Αλβανία και κατ’ εκτίμηση είναι 150 χιλιάδες ζώα το χρόνο. Εμείς, βέβαια, πέρα από αυτά τα στοιχεία που είναι καθ’ όλα αξιόπιστα, αναθέσαμε στην Grant Thornton και έκανε δυο μελέτες για τον κλάδο και έχουμε μια πλήρη εικόνα με οικονομικά στοιχεία.
Την τελευταία διετία όμως αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, η οποία ξεκίνησε με τον κορωνοϊό, αλλά η κορύφωση έγινε με την αύξηση στα δημητριακά. Αυτό καταγράφηκε με μια σοβαρή μείωση παραγωγής, γύρω στο 7%, το 2022 και ο φόβος μας είναι μήπως φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εκτιμούμε ότι με τα στοιχεία του 2023 θα έχουμε μια συνολική πτώση στην εγχώρια παραγωγή γύρω στο 15%. Που είναι περίπου στα επίπεδα μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής, γιατί αυτή η κρίση κορωνοϊού και δημητριακών είναι παγκόσμια.
Meat News: Υπάρχει θέμα ανταγωνιστικότητας με την ευρωπαϊκή χοιροτροφία;
Γ. Μπούρας: Θέμα ανταγωνιστικότητας τίθεται τα τελευταία χρόνια μόνο με τους Βαλκάνιους, τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους. Τα τελευταία χρόνια στοχεύσαμε στην αύξηση της παραγωγικότητάς μας και αυτός ήταν και ο λόγος που κάποιες επιχειρήσεις έφυγαν από την παραγωγή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ξεπεράσει και τις ευρωπαϊκές σε επίπεδο παραγωγής και παραγωγικότητας. Η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν το μόνο στο οποίο στοχεύσαμε, ώστε να μπορούμε να παλεύουμε με καλούς και ίσους όρους με τους Ευρωπαίους, κάτι που πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό.
Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο παιχνίδι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, τους οποίους δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε γιατί παίζουν με άλλους όρους. Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα από τους θεμιτούς όρους (γιατί υπάρχουν και αθέμιτες πρακτικές): στη Βουλγαρία τα δημητριακά κάνουν 10-11 λεπτά, εδώ 16-17. Τώρα στην κρίση που εμείς τα παίρναμε 40 λεπτά, αυτοί τα αγόραζαν 25-26. Ο μισθός του εργάτη στη Βουλγαρία είναι 200 ευρώ, εδώ είναι 1.500 μαζί με την ασφάλιση. Η ενέργεια επίσης είναι πολλαπλάσια εδώ. Η φορολογία εκεί είναι 10%, εδώ έφτασε στα χρόνια της κρίσης στο 30%. Πώς να ανταγωνιστείς αυτούς τους παραγωγούς, που μάλιστα είναι στην… πόρτα μας. Κι έτσι έφτασε το βουλγάρικο γουρούνι να έρχεται στη Χαλκιδική με το ίδιο κοστολόγιο που φθάνει στην ίδια τιμή με το δικό μου που παράγεται στη Λάρισα.
Meat News: Ποιο είναι το κύριο θέμα για το οποίο ζητάτε λύσεις;
Γ. Μπούρας: Πάντα το θέμα που προβάλλουμε είναι το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, το οποίο είναι πολύ σοβαρό και φυσικά είναι θέμα πολιτικό. Δυστυχώς εδώ αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις το γνωρίζουν, φθάνουν μέχρι ενός σημείου και μετά σταματούν. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις και ισχυρά συμφέροντα, αφού η πίτα του εισαγόμενου χοιρινού είναι 400-500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να λυθεί.
Αλλά τώρα τελευταία το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία έχει μπει στη χώρα και η διαχείρισή της είναι πολύ σοβαρό θέμα. Η διαχείριση ενός τέτοιου θέματος χρειάζεται πολύ αυστηρά μέτρα και προσεκτική εφαρμογή τους και δυστυχώς τύχαμε σε μια περίοδο προεκλογική που δεν υπήρχε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι το πρώτιστο θέμα που πρέπει να δούμε μαζί με τη νέα πολιτική ηγεσία, γιατί όλα τα άλλα είναι μάταια αν η πανώλη εξαπλωθεί και μπει στην αλυσίδα μας. Άρα το πρώτο είναι να παραμείνουμε «ζωντανοί» και μετά τα υπόλοιπα θα τα αντιμετωπίσουμε. Γιατί θεωρούμε ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω, όπως αυτή τη συγκυρία των δημητριακών και της πανδημίας. Το θετικό είναι ότι είμαστε μέσα στη νέα ΚΑΠ με το πρόγραμμα της ευζωίας, από όπου θα έρχονται κάποια χρήματα και για μας.