Θετικές εκτιμήσεις για την παραγωγή κρέατος
Story Highlights
- Αύξηση στην παραγωγή κρέατος εκτιμά έκθεση της Ε.Ε.
Related Articles
Αύξηση κατά 1,4% θα σημειώσει η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύνολο του ζωικού πληθυσμού στην Ε.Ε. το 2014 επανήλθε στα επίπεδα του 2010, δηλαδή στα 290.000 κεφάλια. Με βάση τα νεώτερα στοιχεία η παραγωγή βόειου κρέατος το 2014 ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και έφτασε να είναι αυξημένη κατά 2,5% σε σχέση με το 2013. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή της Πολωνίας (77.000 τόνοι), της Ιρλανδίας (64.000 τόνοι) και του Ηνωμένου Βασιλείου (30.000 τόνοι).
Το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε αύξηση 4,8% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο. Η αύξηση επίσης οφείλεται στη συνεχιζόμενη σφαγή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, ιδιαίτερα στην Πολωνία, την Ιταλία, αλλά και την Εσθονία. Αλλά και στην αύξηση κατά 9,3% του ισπανικοί βόειου κρέατος.
Αύξηση αναμένεται και στις εξαγωγές παρά τη ρωσική απαγόρευση. Οι συνολικές εξαγωγές της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 8,5% σε σύγκριση με το 2014.
Όσο αφορά την αγορά χοίρειου κρέατος η έκθεση δείχνει να εναποθέτει τις… ελπίδες της στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 1 kg ανά κάτοικο της Ε.Ε. ώστε να φθάσει στα 32,7 kg και να παραμείνει σταθερή. Η αυξημένη παραγωγή και ο περιορισμός των εξαγωγών έχει δημιουργήσει πίεση στις τιμές που βρίσκονται 4% κάτω από τον μέσο όρο των τιμών για το διάστημα 2010 – 2014.
Για την παραγωγή κρέατος πουλερικών η εκτίμηση είναι ότι θα συνεχιστεί η αύξηση φθάνοντας στο 2% ή 240.000 τόνους περισσότερο σε σχέση με το 2014. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Πολωνία (+16% αύξηση στο α’ τρίμηνο του 2015), στην Ισπανία (+8%), στη Γαλλία (+4%) και στη Γερμανία (+2%). Στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. κινήθηκαν αυξητικά κατά 5%, εδραιώνοντας την εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ετήσια αύξηση 6%. Κύριες αγορές η Ασία και η Αφρική.